Кметовете на малки населени места отново излизат на протест. Този път те ще изразят недоволството си на жълтите павета и пред сградата на Министерски съвет. Утре изтича едномесечният срок, който кметските наместници бяха дали на управляващите, за да уважат исканията им за самостоятелни бюджети.

Точно преди месец те поставиха ултиматум на управляващите си. По време на мирния си протест в Калофер те поискаха и създаването на нормативна уредба, която да гарантира, че отпуснатите за селищата им средства ще стигнат до тях. Още тогава те се заканиха, че ако исканията им не бъдат чути от управляващите, ще излязат на жълтите павета, пише PlovdivNow.bg.  

"Днес протестът ще бъде мирен. Но ако исканията ни не бъдат уважени до 10 ноември, ще го приемем за мълчалив отказ. Тогава ще излезем на жълтите павета с всички колеги и симпатизанти", категоричен бе кметът на Калофер Румен Стоянов.

Проблемът бе поставен на дневен ред по време на среща на Националното сдружение на кметове и кметства в Асеновград преди два месеца. По думите на Стоянов обаче преговорите при среща с управляващата партия не дали резултат. 

Самият кмет на Калофер даде пример с паметника на Христо Ботев, пред който се проведе предишният протест

"Той от години се руши. Имаме осигурени средства за ремонт, но аз не мога да ги управлявам. Управлява ги Община Карлово. По този начин те не могат да стигнат до мен", обясни Стоянов.

Кметът на Зелениково Желязко Драганов сподели, че в селото е назначена една единствена служителка, отговаряща за чистотатата, и то по програма за временна заетост.

"Трудно се работи с оскъдни средства. Ако искаме искаме 100-200 лв., ни се дават, но хората искат да видят, че нещо не прави, а не да получават оправдания от кметовете", настоя той.

"Ако не си от нашите - не може!" - описва ситуацията накратко кметът на село Осетеново. 

Ето какво още споделиха кметовете преди месец: