Кметът на  на община Батак Петър Паунов застава днес пред съда заради продажбата на държавен имот в нарушение на действащото законодателство. Обвинителният акт срещу Паунов беше внесен на 30 октомври тази година от Окръжната прокуратура в Пазарджик. Според обвинението, той е променил със съответния акт собствеността на имот от държавна в частна общинска с цел да набави облага за общината и на трето лице в размер на 2 400 лева. При тези действия не е зачел влязло в сила решение на Районния съд в Пещера, според което имотът е признат за собственост на държавата чрез Министерството на земеделието, храните и горите.

Кметът е предаден на правосъдието и за това, че като длъжностно лице с отговорно положение на 12 септември 2015 година е внесъл предложение до председателя на Общинския съвет в Батак за продажба на същия имот, предаде Дарик. Така, без да има такива правомощия, се е разпоредил с държавна собственост, като предложението е било прието и с договор от 3 ноември същата година е последвала продажба на част от имота на трето лице за 2 400 лева.

По делото са изискани и приложени документи, разпитани са свидетели, направени са експертизи. За днес е насрочено разпоредително заседание. Паунов е поредният общински кмет от Пазарджишко, даден на съд за превишаване на служебни правомощия или за данъчни престъпления. В момента текат дела срещу управниците на Септември Марин Рачев и на Белово – Костадин Варев.

Първото заседание на делото срещу градоначалника  днес от 9,30 часа в Окръжния съд в Пазарджик.