Кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов коментира отпадането на обвиненията срещу него. Както TrafficNews.bg съобщи. софийска градска прокуратура е прекратила разследването срещу градоначалника, с мотив, че няма достатъчно доказателства за извършени престъпления. 

Ето и коментра на д-р Емил Караиванов:

"Прекратените разследвания срещу мен и Общината доказаха, че законът е над всичко. Макар и неофициална, вече е факт новината, че с акт на прокуратурата са прекратени досъдебни производства с обвинения към мен и служители на Общината, както и други лица, които са имали отговорности по договори и процедури на Община Асеновград. Няма как да скрия удовлетворението си от този категоричен акт на държавното обвинение.

Ако трябва все пак да бъда и малко по- конкретен като позиция сега, ще кажа следното: Очевидно е, макар и с месеци закъснение, че обвиненията срещу мен като кмет и срещу Община Асеновград /нейни служители или други лица като страни по договори за публични дейности и услуги/, са били несъстоятелни. Нещо, което знаех още в началото на това разследване. Вярвах, че истината ще излезе наяве, затова признавам, че финалът на тази неприятна история е добър и логичен.

В самото прокурорско постановление ясно, подробно и прецизно е описано защо се прекратяват обвиненията.

Не съм адвокат на самия себе си, особено в качеството ми на кмет, затова и не смятам за коректно аз да тиражирам доводите на държавното обвинение. За мен като кмет е важно крайното решение.

Изцяло отпадат обвиненията срещу всички лица, включително и срещу мен самият като кмет, за казуса по т.нар. незаконно събаряне на имот и последваща процедура за нов строеж в квартал „Метошка махала”. Оказа се, че нищо от онова, което бе подадено като сигнали- жалби от асеновградчани по случая с това застрояване в квартал „Метошка махала” не е вярно. И това го признава прокуратурата с решението си.

Като действащ кмет още през август бях писмено уведомен, че прокуратурата вече разполага с официално писмо от министерството на културата, според което въпросният имот не попада в охранителен режим и за него не се иска допълнително съгласуване.

В самото писмо се казва ясно, че предишното становище на Министерството на културата по този проблем е изготвено по грешна информация, подадена от техни служители. Можех да се възползвам и да оглася това обстоятелство, но реших да изчакам прокуратурата да направи преценка и да излезе с изводи и решения.

Те вече са факт - нямат вина нито кмет, нито главен архитект, нито съсобствениците на фирмата, на чието име е било издадено строителното разрешение. Всичко е било извършено след прецизно спазена законова процедура. Нещо, което аз самият знаех от самото начало.

По аналогичен ред стоят и изцяло свалените обвинения по процедурата за възлагане и последващото изпълнение на дейностите за поддържане на дъждоприемните шахти.

От първоначално отгласените сигнали и обвинения сега са отпаднали абсолютно всички.

В постановлението си за прекратяване прокуратурата ясно е записала, че това се прави поради липса на данни за извършено престъпление. Няма отклонени и присвоени публични средства, липсват данни за фиктивни дейности и документи, които общината да е съставяла за тях.

Това го доказва разследването на прокуратурата, а не кметът на Асеновград, подчертавам.

С прокурорския акт за прекратяване се посочва, че отпадат и всички ограничителни мерки като забрана за пътуване и гаранции на посочените лица- д-р Караиванов, гл. архитект Костадин Атанасов, съсобствениците на фирма „Запрянови 03” - Георги и Вакрил Запрянови и др., към които е имало привличане като обвиняеми по двата казуса.

Не мога да спестя днес пред вас, пред асеновградчани, а и пред цялата общественост обаче нещо друго. Това очевидно прибързано и непрецизирано обвинение и огласяване на непроверени обстоятелства нанесе сериозен удар върху община Асеновград като имидж и върху името ми като нейн кмет.

Казах го още след проверките на ДАНС и полиция в Общината от месец май тази година, казах и при следващите процесуални действия на прокуратурата спрямо мен. Сега отново ще го кажа: нося пълна отговорност за правомощията си като кмет, държа същото да е факт за общинска администрация и за всички обществени процедури с публични средства. Нося публична, а и законова отговорност за правомощията си.

Същото трябва да важи и за правоохранителните институции и техните представители. Защото с един важен документ /прокурорското постановление, в случая/ може да се прекрати наказателно преследване, но претърпените морални и публични негативи не се стопяват така лесно, а понякога оставят и тежки последствия, за които няма извинения и компенсации."