Десетки карловци и гости на града присъстваха на сутрешната литургия в памет на апостола на свободата в Карлово. Причината е, че днес се  навършват 180 години от неговото рождение. Прието е и на тази дата да се отдава почит на личността на Апостола на свободата, макар много хора да знаят и да се сещат само за 19 февруари - денят, в който той е бил обесен. На сутрешната литургия присъства и кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

В родния град на Апостола предстои празнично шествие, а кулминацията на празника е вечерната заря, на която ще присъства и президентът Румен Радев.

Пловдивчани също ще се поклонят пред паметта на Дякона. Венци ще бъдат положени пред паметника на Левски на централната алея в парк „Бунарджика”.

Военен духов оркестър ще огласи събитието, на което ще присъства и представителен взвод. Слово ще произнесе носителят на награда „Христо Г. Данов” за 2017 г. Недялко Славов. Пред паметта на Дякона ще се поклонят кметът на Пловдив, областният управител, общински съветници, почетни консули и други представители на местната власт, армията, църквата и граждани.

Миналата година едва 30-ина души уважиха събитието в Пловдив. Далеч по-впечатляващи бяха честванията в родния град на Дякона – Карлово. Там рекорден брой участници взеха участие в традиционния национален туристически поход "По стъпките на Апостола”.