Авиобаза Граф Игнатиево ще посрещне поколенията летци-пилоти, инженери и авиационни специалисти, свързани с усвояването и експлоатацията на самолет МиГ-29 в българските Военновъздушни сили по повод 30 години от приемането му на въоръжение в България. Събитието ще се състои на 28 юни.

Официални гости на празника ще бъдат министърът на отбраната на Република България Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщения  Димитър Геновски, командирът на Военновъздушните сили  генерал-майор Цанко Стойков и др.

В чест на знаменателната годишнина на изтребителя, който вече 30 години охранява родното ни въздушното пространство, точно в 11.30 ч. ще бъде  валидирана пощенска марка в блок.

На събитието ще бъде представена и премиерата на филм, посветен на историята на самолета.

Част от празничната програма са и значимите имена от българската естрада и фолклор Маргарита Хранова, Росица Кирилова, Орлин Горанов, Гуна Иванова, Бойка Дангова и фолклорна формация „Ладена“ към Ансамбъла на Въоръжените сили.

МиГ-29 е бойният самолет четвърто поколение, с който от летище Граф Игнатиево се осъществява носенето на непрекъснато бойно дежурство за охрана на небето на Република България в интегрираната система за противовъздушна отбрана на НАТО.

Първите два учебно-бойни самолета кацат на 15 юни 1989 г., а първите шест бойни самолета – на 19 юни същата година на авиобаза „Равнец“ (15-ти изтребителен авиационен полк). През 1990 г. всички договорени изтребителя МиГ- 29 – 18 бойни и 4 учебно-бойни са приети на въоръжение в България. За своята 30-годишна експлоатация, на този тип самолети са обучени десетки първокласни летци-изтребители денем и нощем във всякакви метеорологични условия с основната мисия да бранят териториалната цялост на страната ни.