Вода с жълто-кафяв отенък тече от няколко дни в река Розовска, която преминава през Брезово, както и през селата Чоба и Тюркмен, сигнализираха читатели на TrafficNews.bg. Те изпратиха снимки и видео от мястото.

На кадрите се вижда, че реката е замърсена. Водата е със странен цвят и се пени. "Опасно е, защото населените места по поречието й черпят вода за пиене", разказаха хората от града.

Най-изплашени от замърсяването са жителите на село Чоба. Реката минава близо до къщите им и отива във вододайната зона, където са помпените станции на ВиК. Оттам с питейна вода се снабдявна не само село Чоба, но и съседните Тюркмен и Брезово.

Това не е първият подобен случай. Преди две години странен цвят и пяна във водата отново стресна хората. Тогава подозренията им бяха, че в реката се изливат химически препарати и утайки от производствената дейност на птицекланниците и фирмите, отглеждащи патици в края на Брезово. Собствениците им обаче отрекоха те да са източникът на замърсяването.

За замърсената река веднага бе сигнализирана и регионалната екоинспекция. Екип направи проверка на място, но пробите не отчетоха замърсяване.