Пътят между Брезово и село Чоба, където вчера жена блъсна 6-годишно момченце, е изключително рисков, сигнализираха пред TrafficNews.bg жители на двете населени места. От месеци те предупреждават различни институции, че на тази отсечка често стават пътни инциденти. Особено опасен е участъкът в края на Чоба, който е прав и се развива висока скорост.

„Това е път IIІ-666 при село Чоба. Преди 5-6 години тук бяха монтирани изкуствени неравности, но още същата зима бяха изкъртени от почистващите машини. Дори още стоят знаците. Пътят е изключително опасен, с висока концентрация на катастрофи. На влизане от Брезово колите се движат със скорост около 100 км/h, а в някои случаи и по-висока”, разказа пред наш репортер Георги Геновски. Младият мъж живее в село Чоба, на най-рисковия участък от пътя, на по-малко от 2 километра от мястото на вчерашния инцидент. Точно до дома му спира училищен автобус в 14:00 ч и 17:00 ч, за да оставя деца, а покрай учениците често профучават автомобилите.

„Няколко пъти ставам свидетел как, на слизане от автобуса, децата биват засичани от коли и мотори с несъобразена скорост”, посочва младият мъж. Според него и съседите му, не се ли поставят отново изкуствени неравности, които да ограничат скоростта, е напълно възможно да се повтори вчерашният инцидент и да се стигне до загуба на човешки живот. И за още по-голяма ефективност мястото трябва да се измести на 150-200 метра, на ул. Ленин 4 или 5, от старото място на поставяне на „легналите полицаи”. „За да не бъдат отново премахнати изкуствените неравности от снегопочистващите машини или други МПС-та, може да бъдат изградени от асфалтобетон, бетон или друг строителен материал, но не и от каучук, каквито бяха старите. Те не излязоха сполучливи и ефикасни за намаляване на скороста”, съветва Геновски.

Той е разговарял с кмета на Брезово, който му обяснил, че пътят се поддържа от Агенция пътна инфраструктура и само те могат да поставят „легналите полицаи”. „Писах и до агенцията, изпратих им снимки и очаквам отговор. Надявам се да обърнат внимание на нашата молба, преди да е станал още някой инцидент”, казва Георги.

Както TrafficNews.bg съобщи, вчера жена блъсна 6-годишно момченце с опела си на пътя между село Чоба и Брезово. Детето е изскочило на пътя и шофьорката е връхлетяла върху него. Жената е набила спирачки, дори си е ударила главата в кормилото. Въпреки това ударът е бил неизбежен. Детето е откарано веднага в болница.