За трета поредна година българският събор „Хайдут Генчо“ ще събере пазителите на българските традиции край Хисаря. В продължение на три дни – на 22, 23 и 24 юни, местността “Дюлите” в квартал Момина баня ще се превърне в сцена на различни фолклорни танцови и певчески изпълнения от всички краища на България. Росица Пейчева, Трио “Калина”, Теди Еротеева, Даниела Пирянкова и млади таланти от “15 лалета” ще зарадват присъстващите. Между изпълненията ще има конкурси за автентични мъжки, женски и хайдушки носии с награден фонд, пехливански борби и изпичане на място хляб в подница. Родолюбци ще подредят изложба на носии и хайдушки оръжия на повече от 250 години. Майстори ще показват на живо уменията в автентични български занаяти. Нестинари ще танцуват върху разпалени въглени. Цялата местност ще бъде огласяна от кукерски групи и калоферски гайдари.

„Идеята ни е да съхраним и популяризираме историческото и културно наследство, нашият фолклор и народни традиции”, разказа пред TrafficNews.bg войводата на сдружение „Хайдути” Николай Костов.

Съборът носи името на защитника на местното население в освободителните борби в България – Хайдут Генчо. На него е посветена възстановката на 23 юни, която е и най-очакваното събитие в програмата. Над 300 човека от сдруженията „Традиция”, „Родолюбие”, „Единение”, „Поп Минчо Кръстев”, „Хайдути”, „Родопски Хайдути” ще възпроизведат смелостта и родолюбието на хайдутина и неговите другари, като слязат от гората и възстанат срещу башибозука. „Ще има артилерия, топове, ще бъде много интересно”, обеща Костов.

Входът за трите дни на събора е общо 10 лева, задължително всички присъстващи трябва да бъдат облечени в народни носии или тениска със стилизирани фолклорни мотиви.

Събраните средства ще бъдат използвани за заснемане на историческия филм „Смутни времена”. „Събитията в лентата се развиват около 1800 година. До момента сме заснели една част от филма със собствени средства, но ни трябват още около 20 хиляди лева, за да го довършим. Не ни е необходим голям бюджет, тъй като имаме костюмите и голяма част от реквизита. Запознати сме с този период от историята ни. Черпим информация от книгите на проф. Вера Мутафчиева, която е най-добрият османист у нас”, посочи войводата на сдружение „Хайдути”, който кани всички българи да се включат в празника.

TrafficNews.bg e медиен партньор на събитието. 

Ето и пълната програма: