Градушка е унищожила над 80% от селскостопанските насаждения в карловските села Богдан, Певците и Иганово.  Природната стихия ги е връхлетяла около обяд вчера, а едрите колкото орех зърна са падали в продължение на 10 - 15 минути. „В село Богдан земеделската продукция е ликвидирана на 85%, има счупени стъкла на автомобили, по-леките покривни конструкции са изпочупени и пробити”, каза кметът на селото Христо Иванов пред Фокус.

Има наноси от пясъци от обилните води, потекли по улиците. По думите на кмета хората там нямат застраховки, а много от тях разчитат единствено на тази продукции. „Има и по-крупни земевладелци, които твърдят, че продукцията им е ликвидирана“, каза кметът. По думите му близо 8 години в село Богдан не е падала градушка.

В село Иганово пораженията са над 70%. Според кмета Павел Павлов след градушката е имало силен вятър и буря, които са довършили картината. Има много изпочупени дървета. Няма оплаквания за пострадали покриви и стъкла на къщи, но оранжериите са изпочупени. И там градушката е била едра колкото орех и е продължила около 10 минути. Нанесени са щети най-вече по розовите и лозови насаждения. „При розите сега е времето, когато избиват филизи и не се знае как това ще се отрази на реколтата. Лозите са провиснали, счупени. Ще започне гниене и няма да има добра реколта”, каза кметът Павлов.

В момента кметовете внасят докладите си за пораженията в общината, където трябва да се създаде комисия, която да ги опише.