С гайди, хора и руйно вино зарязаха лозята в село Брестовица. Стотици жители и гости на столицата на виното се събраха на площада, където отпразнуваха големия празник на селото. Всеки имаше възможност да опита от местните вина, прочути по цял свят.

Старт на празника дадоха двайсет гайди, които огласиха селото. След магнетичното изпълнение на музикантите, лозарите и гостите на Брестовица се отправиха до масив „Бяло поле“, където бяха зарязани лозята, а местните винарски изби раздадоха вино.

Обредът бе съпроводен от родопската музика на талантливите гайдари.

Празникът продължи с обявяване на победителите от конкурса за „Най-добро домашно вино“, а жителите и гости се веселяха с музикална и танцова фолклорна програма.

Денят на лозаря - "Трифон Зарезан", е посветен на труда и на любовта на българите към лозата, гроздето и виното. За първи път този празник започва да се чества официално у нас през 1962 г. в деня на Св. мъченик Трифон. Тогава с постановление на Министерския съвет е обявен за професионален празник на лозаря.

С въвеждането през 1968 г. на Григорианския календар от Българската православна църква църковният празник на Св. Трифон Зарезан започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари. Според българския обичай в празничния ден селските стопани излизат на полето и зарязват няколко пръчки, поливат корените на лозата с вино и благославят: "Колкото капки, толкоз коли грозде".

Още от празника на Брестовица може да видите във фотогалерията: