Верижен протест ще проведат днес земеделски производители от Пазарджик, Стрелча, Карлово, Стара Загора и Димитровград. Те настояват за законови промени в еднодневните трудови договори, въведени с поправките в Кодекса на труда през 2015 година. Земеделските стопани определят като прекалено високи въведените с тях осигуровки, които трябва да плащат на работниците. Те настояват вместо по 9 лева на ден осигуровка за работник, сумата да се намали на 3,60 лева, колкото плащат останалите работодатели, предаде БНР. Фермерите искат въвеждане на почасово осигуряване, а не целодневно, тъй като голяма част от работниците се наемат за по няколко часа. 

Стопаните са възмутени и от изискването договорите да се оформят всеки ден преди началото на работния процес. Предложението им е оформянето да е месечно или в края на сезона, каквато договорка имат с Инспекцията по труда.

От две години недоволните стопани постоянно сезират институциите за проблемите в бранша. Техни писма „отлежават“ в земеделското и социалното министерства, както и в ресорните парламентарни комисии и при председателя на Народното събрание. Лично информиран е и премиерът Бойко Борисов, но решение все още няма. В 14 часа днес на централния площад в Пазарджик на протест ще се съберат земеделски производители от целия регион, съобщи земеделецът Стоян Кузев. Верижни протести през целия ден ще има и в други райони на страната.