Фелдшерка от Ново Железаре изпрати диабетик с кръвно 210 на 80 вкъщи и на следващия ден мъжът получи инсулт. За случилото се разказа пред PlovdivNow.bg съпругата на потърпевшия Рангел Чувалски – Златка. Жената е категорична, че фелдшерката на селото Славея Петракиева се е отнесла безотговорно към съпруга й, тъй като е трябвало веднага да го изпрати в болница. Петракиева обаче категорично отрича обвинението и твърди, че пациентът не е имал никакви данни за инсулт.

На 25 септември 60-годишният Рангел Чувалски се почувствал зле и отишъл при фелдшера. „Тя му измерва кръвното - 210 на 80, поставя му някакви инжекция, дава му рецепта и му казва: Отивай си”, разказва Златка. В селото няма аптека, затова съпругът й дал рецептата на магазинерката – да му ги купи предписаните лекарства от Житница. Вечерта пил от тях. На следващата сутрин, тръгвайки на работа, Златка разбира, че съпругът й отново не се чувства добре. „През деня му прилошава и дъщеря ми дойде да ме вземе от работа от Старо Железаре. Каза ми: Майко, татко е много зле. Като се прибрах вкъщи, видях, че погледът му е изкривен. Съседи ми казаха, че малко по-рано дори не е можел да познае хората около себе си”, спомня си притеснена жената.

Веднага повикала линейка. Обяснила, че съпругът й от 4 години е диабетик. „Когато им разказах, че от предния ден съпругът ми е с високо кръвно, те се учудиха как е възможно фелдшерката да го изпрати вкъщи, вместо да бъде настанен веднага в болница”, посочва Чувалска.

Линейката откарала Рангел в пловдивската болница „Св. Иван Рилски”. Приели го, направили скенер и установили, че мъжът е получил инсулт. „Около 16 ч си тръгнах и по пътя отново реших да му звънна, за да видя как е. Вместо него обаче ми се обажда женски глас и ми казва, че мъжът ми е получил гърч, започнал да буйства и паднал от леглото. Попита ме дали Рангел е психично болен. Развиках се по телефона. Как психично болен, от 38 години сме женени, досега не е имал проблем. Никой от фамилията няма психични проблеми”, категорична е жената. На следващия ден с помощта на познат лекар Рангел е преместен във Военна болница в Пловдив и там се възстановява напълно. „Много съм благодарна на лекарите във Военна болница. Благодарение на тях съпругът ми е жив и здрав. Но защо трябваше да се стига до това положение – да получава инсулт? За мен фелдшерката не се интересува от своите пациенти”, твърди жената. 

Тя разказва също, че Петракиева няма работно време. Идва в селото по няколко часа на ден, връзката с нея е почти невъзможна. Обслужва още две села, а лекарят е в Старо Железаре. „В България здравеопазването ни е нула. От 2010 г. живея в Испания. Като отида при джипито там, отношението е такова добро, че направо оздравявам. При това аз съм мигрант, за тях съм чужд човек. Но никога не съм се почувствала като мигрант”, допълва Златка.

Фелдшерката на селото Славея Петракиева обаче категорично отрича обвинението, че не се е отнесла с нужното внимание към Рангел. „Господинът дойде с високо кръвно и оплаквания, че има стягане във врата. Запозната съм със заболяването му. Измерих му кръвно 210 на 80. Той ми съобщи, че тъй като валтензинът, който пие, е спрян от употреба в аптечната мрежа, от заместителя не се чувства добре и покачва кръвно. Измервайки това кръвно, аз му сложих ампула фурантрил и допълнително таблетки хлофазолин. Казах му, ако има проблем и не се чувства добре, да ми се обади. Той дойде на следващия ден без никакви данни за инсулт. Измерих му кръвно 165 на 80 и му дадох направление за кардиолог за уточняване на заболяването. Той като аз съм фелдшер, а личният лекар е в Старо Железаре – трябваше роднините да вземат направлението от там. До 11.30 ч. този ден Рангел е стоял на центъра и е разговарял с хората. Мога ли да предположа кой пациент с високо кръвно ще направи съдов инцидент? Когато дъщеря му взе направлението, каза, че фъфли. При мен говореше нормално. Ако при мен имаше данни за остър съдов инцидент, не е проблем да извикам бърза помощ”, заяви пред наш репортер фелдшерът.

Тя посочи също, че е с ненормирано работно време, тъй като обикаля и останалите села. Работата й е да окаже помощ на пациентите, които не могат да се придвижат до личния лекар в Старо Железаре. „Всички 150 човека, които са наши пациенти в селото, имат моя телефон. И през нощта съм идвала, когато се е налагало”, твърди Славея Петракиева.