“Това, което се случи в с. Войводиново, Пловдивско, е ужасно. Ужасно е и онова, което се случи на курсантите по пътя Сливен – Гурково. Също така е ужасно и онова, което се случи в Павел баня и в Благоевград. Съчувстваме искрено на пострадалия командос, на курсантите, на възрастния човек от Павел баня и момчето от Благоевград, на техните близки, пожелаваме бързо възстановяване.” Това заяви лидерът на ДСП Мустафа Карадайъ в декларация от името на партията от парламентарната трибуна по-рано днес, предаде 24 часа.

“По-ужасното в случая е, че такива неща се случват по причина на управляващите. По-ужасното е, че управляващите не си дават сметка какво следва, не разчитат правилно сигналите и остават глухи за посланията. А всъщност тези и подобни случаи са един тревожен сигнал за тежкото разделение в обществото, за войнстващата омраза и натрупания гняв, за агресията и бездушието”, допълни Карадайъ. Според него именно случилото се там е трябвало да накара управляващите “да осъзнаят мащабите на разделението и последиците от политиката на омраза, която официално е на власт през последните години”.

Той обаче подчерта, че това не се е случило, а напротив - станали сме свидетели на груба политическа манипулация.

“Моделът е един и същ – в навечерието на избори битови, хулигански, криминални случаи да се етнизират и да се превръщат в групово наказание. При грубо погазване на принципа за личната отговорност за всяко нарушение или престъпление. Или по-цинично – докато един вицепремиер поражда етническо напрежение, ГЕРБ в гр. Пловдив открива Европейската културна столица на многообразието под мотото „Заедно“, каза още лидерът на ДПС.

“По отношение на опитите подобни случаи да се свързват с ДПС има красноречив отговор на база изборни резултати от секционните протоколи от 2017 година – от общо гласували 965 избиратели в с. Войводиново ДПС има 6 гласа”, посочи той. “Вместо единение в името на общото бъдеще, ние сме свидетели на безпрецедентно разделение, каквото не е имало дори в зората на демокрацията. Политиката на управляващите е основната причина за разделението и войнстващата омраза. Вместо да отговарят за нерешените проблеми, управляващите увеличават разделителни линии”, категоричен бе той.

“ДПС остро осъжда всяко посегателство върху личността и собствеността на гражданите. ДПС остро осъжда всяка форма на омраза и разделение и отрича несъстоятелните политики на управляващите, които задълбочават съществуващите проблеми в обществото вместо да ги решават”, каза още той. И призова министър-председателят Бойко Борисов да се разграничи от изказването на вицепремиера Красимир Каракачанов, а прокуратурата да се самосезира за всички прояви на омраза на етническа и верска основа, както и дали са спазени законите при разрушаването на домовете на хората. Народното събрание и президентът Румен Радев също да вземат отношение, поиска още Карадайъ.