Традициите в България нямат край, а родния фолклор има много обичаи, свързани с великденските празници. Независимо дали сте решили да оползотворите почивните дни традиционно и да се насладите на домашния уют и вкусните гозби със семейството си или ще използвате дните, за да се разходите около Пловдив или из България с приятели, задължително отделете време за поне един от традиционните събори, които ще ви представим.

 

Още утре можете да посетите пазарджишкото село Смилец, в което всяка година се провежда традиционен събор. Той стартира от 10 часа, а откриването на празничната програма ще бъде в 14 часа. Тук всяка година традициите събират много хора, които имат възможността да се насладят на прекрасни фолклорни мелодии и да играят кръшни български хора. Всяка година на великденския празник всеки има възможността да проследи и традиционните борби, в които победителите си поделят две агнета и парични награди.

Отново на 8 април, голям великденски празник подготвят и в пловдивското село Скутаре. Трябва да знаете, че жителите на селото са изключително гостоприемни и ще ви посрещнат с вкусни традиционни гозби.

Най-известна от тях, още от миналото е кисело зеле с овнешко месо, като в по-ново време се приготвя и с пилешко или друго месо. Вечерта пък всички се събират на центъра, където се провежда празничната програма и всички се хващат ръка за ръка, завладени от ритъма на фолклорни мелодии и заиграват.

Събор вдигат и в село Брестовица, където от всяка къща къща се носи аромат на печено агне, и то не обикновено, а приготвено по брестовишки. Освен празничния събор, на 8 април всички младоженци от селото ходят на каниска в домовете на кумовете.

Великденски събор се прави всяка година и в пловдивското село Ясно поле, който се организира от жителите на селото и от Народно читалище „Васил Левски”. От 2004 година селото ежегодно посещават част от ансамблите на „Международен фолклорен фестивал” Пловдив.

Един ден по-късно, на вторият ден на Великден в местността „Клувията”, която се намира на югоизток от село Бачково се провежда събиране на селските родове. В чест на покровителката на Бачковския манастир „Света Богородица”, миряните поднасят чудотворна икона на Божията майка от манастирския храм до скалите при „Клувията” за поклонение. Според поверията се смята, че след преминаване под иконата, Света Богородица ще бди над здравето на божият раб.

На 9 април село Брестник отново празнува. На тази дата, там се отбелязва „Празникът на сватбарския музикант”. На този фестивал се събират музикални групи, изпълняващи традиционен фолклор и се прави надсвирване.

Оркестри и музиканти от цяла Тракия ще поставят началото на новия сватбарски сезон тази година.

Ако пък сте решили да пътувате по на далеч, не пропускайте да посетите празникът в село Извор, обл. Перник, където се провежда конкурс за традиционна великденска трапеза „Червен червен Великден”.

Невероятно красивият празник се организира от общината и народното читалище, а колективи и индивидуални изпълнители представят богатството на Великденския празник с козунаци, писани яйца, сладкиши и печено агне. Празничната трапеза е съпроводена и от много песни и танци. Майсторки от Перник, Радомир, Земен. Ковачевци и Бобов дол месят вкусни баници и козунаци и боядисват великденски яйца, а наградата е „Златно яйце”. Почти всички участници получават и грамоти, плакети и много отличия.

Интересен е и фолклорният фестивал „1000 носии на едно място”, който се организира на 9 април в град Разлог. Пъстрото и красиво събитие залива площада на планинския курортен град. Феерия от багри се вихри на празничния ден, а хиляди души обличат красиви традиционни за своя край народни облекла.