Еднодневна екскурзия до историческа местност е наградата, с която кметът на община „Марица“ Димитър Иванов зарадва финалистите в състезанието „Народните будители и Аз“.

Това са учениците от VI „Б“ клас от ОУ „Васил Левски“ в село Рогош с патрон Васил Петлешков и от VI клас от ОУ „Дядо Иван Арабаджията“ в село Царацово с патрон Георги Раковски.

След изключително оспорван двубой в залата на общината, отборът на училището в село Рогош завърши с преднина от  3% пред опонентите си от село Царацово.

Проектът, който се реализира за седма поредна година под патронажа на Димитър Иванов, има за цел да представи на учениците имената и дейността на българските възрожденци и велики наши сънародници, които са оставили своя отпечатък в българската история.

„Народните будители и Аз“ акцентира на възпитанието на младото поколение в дух на любов, родолюбие, историческа и родова памет, национална принадлежност, толерантност и единение.

Опознаването на историята на великите българи, допринесли с делата си за високия български дух, формира в децата чувство на национална гордост и патриотизъм.