Правителството днес одобри отпускането на допълнителни 35 милиона лева, които ще бъдат предоставени на Национална компания "Железопътна инфраструктура". Пари ще отидат за финализиране на железопътни проекти по ОП "Транспорт 2007-2013 г.".

Тези пари ще бъдат използвани за приключването на няколко проекта. Първо, този за реконструкция и електрификация на жп линията Пловдив-Свиленград по коридори IV и IX. Второ, за рехабилитация на железопътната инфраструктура в участъци по линията Пловдив-Бургас, както и за модернизация на участъка Септември-Пловдив - този, по който трябва да се движи т.нар. "влак стрела".

Част от парите ще отидат за техническа помощ по трансевропейската транспортна мрежа и за развитието на възел София. Сред проектите, по които 35-те милиона ще бъдат разпределени, попада и изграждането на интермодалния терминал в Пловдив.

Допълнително са били отпуснати 19,2 милиона лева по бюджета на Министерството на транспорта за националното съфинансиране на транспортни проекти по Механизма за свързване на Европа за периода 2015-2017 г. Средствата ще бъдат разпределени между четири големи инфраструктурни проекта на Национална компания „Железопътна инфраструктура“, два проекта на ИА „Проучване и поддържане на река Дунав“ и един на ДП „Пристанищна инфраструктура“.