Жителите на община Брацигово се обявиха против инвестиционното намерение за изграждане на предприятие за рециклиране на пластмаса. Над 150 човека присъстваха по-рано днес на организирана среща, на която кметът на общината Петко Петков трябваше да представи своето становище по въпроса.

Припомняме, че инвестиционното намерение е входирано от китайски инвститор. Намерението е да бъде изградено предприятие, в е което да бъде рециклирана пластмаса. Засега е известно, че инвеститорът смята да наеме сградата на бивш завод от собственик. 

Брацигово на бунт срещу площадка за рециклиране на пластмасаЕвропейците ще се отърват от отпадъците си, китайците ще приберат печалбата, а за нас ще остане вонята, негодуват жителите

Според източници на TrafficNews.bg шестима представителина китайската фирма, носеща името "Европейска рециклираща група " вече са пристигнали в града. Интересът към днешната среща, която трябваше първоначално да се проведе в Mладежкия дом, бе толкова голям, че се наложи тя да бъде преместена в сградата на читалището, чиято зала има по-голям капацитет.

Повече от 20 местни жители взеха думата, за да изразят своите становища, в продължение на 2 часа. В рамките на разгорещения дебат се поставиха и редица въпроси, един от които е какво ще стане с пластмасата, която не е годна за рециклиране, тъй като е известно че за това са годни само 4 вида от консуматива.

В инвестиционното намерение е записано, че предприятието не да се намира в близост до защитени зони. Според местните обаче в близост има няколко защитени зони, включително и местност, която попада в Натура 2000. Сред нейните обитатели попадат редки животински видове.

Брациговци споделиха възмущението си, че не са били информирани навреме за инвестиционното намерение и също така, че заводът се намира в непосредствена близост до имоти и ферми на местни производители. Не на последно място те споделиха опасенията си от евентуалната неприятна миризма, която ще се носи от завода.

"Брацигово се опитва да се наложи като туристическа дестинация и да привлече посетители с чистата си питейна вода, маслодайната роза и богатото си минало. Вместо това ако намерението бъде реализирано ще отблъсне всички като град на зловонието", казват местните жители.

Кметът се опита да успокои съгражданите си като обясни, че тепърва предстои изготвянето на екологичната оценка на намерението и РИОСВ-Пазарджик със сигурност ще има предвид гореупоменатите фактори.

"Намерението не е входирано в общината. Съответно не сме ние компетентният орган, който може да го спре", обяви кметът Петко Петков. Въпреки това брациговци са твърдо решени да спрат намерението, позовавайки се на примери като предприятието в село Труд.

Очаквайте по-късно подробности и репортаж от днешните разгорещени дебати в ТРАФИК ТВ!