Десетки жители на град Калофер ще нагазят в ледените води на Тунджа, за да се хванат на едно от най-българските хора. Двестагодишната традиция е ревностно пазена от жителите на Ботевия град, а тази година на хорото ще се хванат единствено местни мъже. След като бъде изпълнен ритуалът, гостите на града също ще могат да влязат в реката. Причината е, че за трета поредна година хорото ще бъде наблюдавано и от емисари на ЮНЕСКО.

За калоферци Богоявление започва рано сутринта с празнична литургия. След това свещениците от трите църкви се отправят към реката, последвани от хората. Когато стигнат водите на Тунджа, облечените в традиционни носии смелчаци и музиканти влизат във водите на реката, за да се хванат на хоро. Местните твърдят, че до момента никой не е излязъл болен от водите на реката. Напротив - те вярват, че колкото по-студена е водата, толкова по-здрави ще бъдат всички участници.

Докато из цяла България мъжете скачат във водите на реки и водоеми за богоявленския кръст, в Калофер той се дава на най-малкия участник в хорото. Обикновено това са малчугани на 5-6 години, закърмени с традицията. Миналата година това беше малкият Никола, който бе кръстен във водите на реката. 

Малкият Никола поведе мъжкото хоро в Калофер

Легендата разказва, че преди Освобождението хорото е имало за цел да "вземе страха" на жителите на околните села. Днес османците ги няма, няма ги и хайдутите на Калифер войвода, но все още се намират смели и решителни мъже, които играят хора и пеят български песни в ледените води под звуците на гайди и тъпани.