Берачи на билки изсичат безжалостно липова гора между Пещера и Брацигово, сигнализират жители на двата града. Въоръжени с брадви и резачки, те повалят не само клони, но и цели дървета. После под тях петнайсетина души обират цвета и оставят всичко останало.

Гората е в началото на резерват „Купена“ и би трябвало да е под специална еко закрила, казва Иван Янушев, който също е забелязал нечовешкия вандализъм. Естествена гора с голяма концентрация на липови дървета, от които скоро може да не остане и следа. Стотици са вече унищожените, съобщава Дарик.

Янушев успял да сезира институциите и да ги накара да направят проверка. Поредната от многото. От нея обаче не последвал очакваният резултат – сечта продължава. Години наред, всяко лято.

Пещерци са много чувствителни по темата за незаконната сеч. Десетки са подадените от тях сигнали, стотици са споделяните снимки в социалните мрежи на цели кервани каруци и товарни коли, натоварени с бракониерски добити дърва. Засега обаче местната власт, РИОСВ и Горското стопанство дори с помощта на жандармерията не успяват да се справят с нарушителите, чиято наглост е пословична. А ако безогледното изсичане на липи продължи още една година с този темп, те ще изчезнат от иначе красивата гора.