Жителите на Асеновград спират с протестите за срок от две седмици. Това стана ясно след срещата на вицепремиера Валери Симеонов с представители на Инициативния комитет в Асеновград. Срещата се състоя в Министерски съвет.

„Срещата беше конструктивна, поеха се конкретни ангажименти. Те са – създаване и възобновяване на ангажимента за създаване на участък в ромската махала в Асеновград, поето от вицепремиера Валери Симеонов, главния секретар на МВР Младен Маринов, зам.-министъра на регионалното развитие Валентин Йовев“, обясни Иво Величков от инициативния комитет, цитиран от Фокус. „Другият ангажимент е за охрана на спортистите, които бяха тормозени от ромите, освен това забрана за къпане във фонтаните и всякакви незаконни действия в центъра на Асеновград. Основното ни искане е свързано със сигурността“, допълни той.

„Поеха ангажимента да се обръща внимание на всички сигнали, които се изпращат за лични заплахи на етническа основа“, поясни Иво Величков. „Удовлетворени сме. Сроковете за изпълнение на тези искания са две седмици. След две седмици ще имаме среща с вицепремиера Валери Симеонов. За две седмици спираме протестите, за да да видим резултатите“, каза още той.

Величков поясни и, че непрекъснато има лични заплахи към организаторите на протеста – анонимни, по-конкретни, на етническа основа. Тези заплахи ще бъдат давани като сигнал директно в кабинета на вицепремиера Валери Симеонов. Ще има засилено полицейско присъствие докато е необходимо, съобщи Величков. Днес от 18:00 часа ще се проведе кръгла маса, организирана от кмета на Асеновград, на която ще присъства и вицепремиерът Валери Симеонов.

„Даваме 15 дни срок, в момента сме удовлетворени от вицепремиера. След като видим какво е предприето за това, което е казано и обещано, ще видим дали ще подновим протестите. Ако има резултати изчакваме, ако не - подновяваме протестите", обяви Йордан Тодоров, също член на Инициативния комитет.