Шестима собственици на автомобили пострадаха при два палежа в Пловдив в петък срещу събота през нощта. Пет луксозни автомобила бяха изпепелени на ул. "Братя Търневи", а на ул. "Нов Живот" в квартал "Източен" бе запален Мерцедес В 180. Според източници от полицията няма връзка между двата палежа, освен фактът, че и двата са умишлени и че и двата случая са запалени мерцедеси. 

Пламъците в Кършияка тръгват от автомобил, собственост на фирма "Ес Джи Рент", управляван от Иван Стрехин. Той е паркиран в двора на кооперацията, в която живее със съпругата си Невина Вангова и бебето им. Съседи видели как мъж с маска залива колата , драсва клечката и изчезва. Огънят бързо обхваща и съседните автомобили- БМВ Х5, Ауди Q7, Опел Вектра и Фиат Пунто. Те са собственост на собственици, живеещи в същата кооперация. 

"От 35 години имаме фамилен бизнес с производство на бижута, нямаме врагове, не сме получавали заплахи" , твърди Невина Вангова. Тя е собственик на една от големите бижутерски фирми в региона "Паладиум". Според полицията Стрехин е криминално проявен за хулиганство, разследван е за кражби, но не е осъждан. Той е задържан през 2012 година при операция Шок 2 и е екстрадиран в Италия, където е излежал наказанието си. 

Преди пет години 30  души, сред които 3 жени,бяха  задържани в Пловдив в рамките на международната операция "Шок-2". Спецакцията се проведе на територията на 8 града в страната, както и в Италия, а целта й бе издирване на българи, за които има издадени европейски заповеди за арест. Общо 49 души бяха арестувани у нас и на Ботуша.
Закопчаните под тепетата са търсени от италианските власти заради изготвяне на скимиращи устройства за банкомати и източване на чужди сметки.
Мащабната полицейска операция имаше за цел неутрализиране на голяма международна престъпна група, ангажирана с престъпления с електронни платежни инструменти. Тя бе реализирана с участието на италианската "Пощенска и съобщителна полиция" в Рим, Пескара и Терамо, оперативни служители от Карабинерите в Рим и Остия и представители на Европол.
Установени са основните членове на престъпната организация и механизмът й на действие. Изяснено е, че групата се е специализирала в "клониране" на електронни платежни инструменти. При разследването е установено, че организацията се състои от около 80 члена. Престъпната група поръчвала скимиращата техника главно от български граждани.

Собственикът на другия запален мерцедес е фитнес инструктор от Смолян, който от няколко години живее и работи под тепетата. Не е получавал заплахи, пред полицията е заявил, че няма врагове. Ако не става дума за грешка /което е малко вероятно/ , той очевидно не смята да замесва полицията в проблема си.