Абитуриент от Професионалната гимназия по икономика в Смолян бе задържан пред съученици, учители и родители на кръстовището пред училището, където отивал за изпращането преди бала.

Полицията предприела ареста заради сигнал, че 19-годишният абитуриент Марин Николов притежава оръжие. Според описанието в сигнала ставало въпрос за автомат "Калашников". По първоначална информация именно с оръжието той се появил на изпращането.

На място е изпратен екип от Специализирано тактическо звено за бързи действия при ОД на МВР – Смолян.

"Намерени са газов пистолет и автомат, който се е оказал бутафорен", каза директорът на ОДП-Смолян ст. комисар Николай Димов, като впоследствие стана ясно, че те са открити в автомобила, в който момчето е пристигнало за бала - джип Мерцедес G-класа.

Марин завършва "Икономика и информационно осигуряване". Никога не е имал лоши прояви. Винаги е бил много патриотично настроен. Обличаше много често тениски с трикольора", каза директорката Мария Мечкарска, която не видяла зрелищния арест, тъй като била в двора на училището за предстоящото тържество.

Марин е член на патриотичния клуб "Родопски хайдути". Работел като охрана в местна дискотека. Междувременно стана ясно, че задържаният абитуриент вече е пуснат на свобода.