Към 1 декември тази година в Регистъра на деца за осиновяване на територията на област Пловдив са вписани 98 деца, от които 45 са здрави, а 53 с увреждания. Децата,вписани за осиновяване през последния месец, са две.

През месец ноември 2018 година са проведени 5 заседания на Съвета по осиновяване към Регионална дирекция социално подпомагане и са осиновени 4 деца. В Регистъра на кандидат-осиновителите по постоянен адрес в Пловдивска област към момента са вписани 131 семейства,в това число през последния месец – 5.

В област Пловдив по проект „Приеми ме 2015″ са настанени 85 деца, а общият брой утвърдени професионални приемни семейства е 93, съобщава радио Фокус.

Вторият етап на проекта с въвеждане на областен модел за развитие ще завърши до 31 декември 2020 г. През миналия месец в Областния екип по приемна грижа към Община Пловдив е постъпило едно заявление на кандидати за приемно семейство, а Комисията по приемна грижа към Регионална дирекция социално подпомагане е утвърдила едно приемно семейство.

Приемната грижа в България се разви ускорено през последните 10 години. Това е временна грижа, осигуряваща нормална семейна среда по време на периода за намиране на постоянна семейна грижа за детето. Тази специфика на приемната грижа е много важна от правна, психосоциална и психопедагогическа гледни точки.

Тя е услуга за детето, но едновременно с това е помощ за родното семейство, което по различни причини не може да даде сигурна и добра среда за отглеждане на детето. Тя също така е подкрепа и за бъдещо осиновителско семейство, като осигурява на детето семейна, вместо резидентна грижа. Настаняването в приемно семейство е възможно като мярка за закрила на детето, като полицейска закрила или за осигуряване на временна медико-социална или терапевтична грижа или подкрепа в семейна среда.

Приемният родител трябва да бъде утвърден от Комисия за приемна грижа към Регионална дирекция ‘социално подпомагане“ и изпълнява своята мисия в партньорство със специалисти от Отдел „Закрила на детето“ в Дирекция „социално подпомагане“, доставчик на социални услуги, училище, здравни служби и др. – с участието на детето и неговото родно семейство.

Мисията на професията е да осигури отглеждане и възпитание на деца в семейна среда и да допринесе за пълноценното им емоционално, когнитивно, социално и духовно развитие, което да им позволи да развият своя потенциал, да намерят своето място в живота и да не повторят травматичните модели от своето семейство.