В Карлово се състояха тържествата, по повод 181-годишнината от рождението на Апостола на Свободата Васил Левски. На площада в подбалканския град бяха посрещнати участниците в традиционния национален туристически поход "По стъпките на Апостола”. В официалната програма през целия ден са предвидени концерти, литературни четения и редица други мероприятия.

Стотици българи почетоха рождената дата на Апостола в родния му град. Сутринта в храма "Свети Николай" беше отслужена литургия, след което по традиция присъстващите на церемонията се отправиха към гроба на майката на Левски Гина Кунчева. Там бяха поднесени венци и цветя в знак на преклонение. С литийно шествие карловци и гости на града се оправиха към площад "20-и юли”.

Десетки участници от Плевен и други градове на страната се включиха в състоялия се национален туристически поход. Разпределени в няколко групи, доброволците преминаха през различни маршрути на Централния балкан, за да пристигнат в Карлово и да почетат рождената дата на Левски.

 „Ходим от много години цялото семейство и мисля, че това е начин да научим децата си да обичат родината, да я ценят, да си ценят труда и да са добри граждани“, разказа Йона Хаджиева, която е майка на най-малкия участник в похода.

Един от наследниците на Левски - Васил Чардаклиев от 2005-а година е активен участник в похода. И споделя, че е тежка короната да бъдеш родственик на Апостола на свободата.

„Задължава ни да се държим като достойни българи и да не опетняваме това хубаво име на Васил Левски, което е синоним на всичко най-хубаво в нашата държава“, разказва Васил Чардаклиев.

Кулминацията на тържествата ще бъдат тази вечер с празнична заря-проверка пред паметника на Васил Левски в Карлово.

Какво разказаха участниците в днешните прояви, вижте в следващото видео на TРАФИК ТВ: