13-годишно момиченце от Асеновград е местният д-р Дулитъл. Ирина Павлова спасява гущери, храни мравки и гълъби по улиците. Домът й е превърнат в истински мини приют. Има риби, четири котки, куче и костенурка. Кучето намерила до контейнер на улицата и го прибрала вкъщи. Помага на котките, когато раждат, гледа малките. Всички живеят в мир и разбирателство, като дори една от котките спи до клетката на пернатите.

Последното спасено от ученичката от СУ "Свети княз Борис І" животичне, е паднало от гнездото си птиче. Случката се разиграла в началото на седмицата в центъра на Асеновград, близо до пожарната. Майката на малката Ирина – Грозданка, видяла през прозореца на офиса си преминаваща наблизо жена да вдига нещо от пътното платно и да го оставя на тротоара. „Направи ми впечатление, че помръдна, затова отидох да видя какво е”, разказва пред TrafficNews.bg Грозданка. Когато видяла птичето на земята, се обадила на дъщеря си и спасителната акция стартирала.

Момиченцето купило храна и кафез и прибрало пернатото бебе у дома. Там го огледала и с облекчение установила, че по птичето няма кръв и не е ранено. И само след няколко часа, след като се нахранило и постоплило, то вече летяло из стаята на своята спасителка. „На следващия ден го пуснахме на същото място, където го намерихме. То вече летеше добре и всички бяхме много щастливи”, допълва майката. 

Когато не се грижи за животинките, Ирина рисува или свири на китара. Запалена рокаджийка е и любимка на бандите на Полинеро фестовете. Миналата година печели първо място в конкурса за детска рисунка „Водата е живот”, организиран от Напоителни системи. Смята да продължи да се занимава с рисуване и ще кандидатства в Художествената гимназия в Пловдив. 

Мечтата й е да стане голям художник, да печели добре и заедно със свои приятели да финансират клиника за лечение на животни.

„Няма значение дали е птиче, гущер или друга животинка. Свикнал ли си да помагаш от малък, след това няма да подминеш и човек в нужда”, категорична е майката, която е изключително горда със своята дъщеря.