Обвиненият в лихварство надзирател от затвора в Пловдив Станко Станков бе пуснат под парична гаранция от 10 000 лв., след като съдия Ирина Джунева от пазарджишкия Окръжен съд прецени, че няма опасност той да се укрие и да попречи на разследването.

Държавният обвинител настояваше за постоянна мярка „ задържане под стража“ и подчерта, че наказанието, което се предвижда за незаконната лихварска дейност, е от 5 до 10 години затвор, глоба и конфискация на част от имуществото му. Прокуратурата разполага с обясненията на 18 свидетели-предимно от ромски произход, на които надзирателят е давал частни заеми.

Адвокатът на Станко пък обясни, че неговият клиент работи като надзирател от 9 години, имал безупречна репутация и нямал нито една противообществена проява и затова поиска по-лека мярка. Самият надзирател обясни в залата, че като раздавал заеми на своите съселяни си мислел, че им прави услуга и не знаел, че върши престъпление.

Припомняме, че 42-годишният мъж бе арестуван преди дни за лихварска дейност. По досъдебното производство бяха разпитани 30 роми от пазарджишкото село Юнаците, чиито дебитни карти са открити в дома на Станков. Мъжът е заловен от полицията в автомобила му на пътя Пазарджик - Пловдив, край село Мало Конаре. Той се прибирал в къщата си.

Според запознати Станков е натрупал първочален капитал за лихварската дейност, като извършвал различни услуги на затворници. В сряда сутринта в корпуса на затвора е имало проверка за наркотици и са открити забранени вещества. засега не е ясно дали тази операция има връзка с ареста на надзирателя. Според хора от затвора преди време Станко е внесъл чифт боксови ръкавици на ВИП - затворник. Подобни вещи са забранени за използване от лишените от свобода. 

Колегите на Станко отбелязват, че той е имал доста висок стандарт на живот, който правел впечатление. Карал е сравнително нов мерцедес на цена около 20 000 лева. 

Още за това кой е надзирателят Станков може да видите ТУК