Съвсем скоро Планетариумът към Природонаучния музерй в Пловдив ще бъде оборудван с 4к лазерен прожектор от ново поколение, който ще впресъздава звезди и галактики по най-реалистичен начин. Средстава вече са отпуснати и Община Пловдив е отворила обществена поръчка за доставката на прожектора, както и на 60 бройка 3D очила.

Стойността на цялата поръчка е 122 631 лева с ДДС, като изпълнител ще е отново италианската фирма "СКАЙПОЙНТ", която през 2015 изгради цялата планетариумна система в музея. Досега в Планетариума са вложени около половин милион лева. Смяната на този лазер обаче е наложителна по мнението на директора на Регионален природонаучен музей в Пловдив д-р Огнян Тодоров, тъй като старият "Barco F35" е амортизирал и не дава необходимото качество на картината. 

Новият проекторът Dual laser 4k ще е първият по рода си не само в България, но и в Източна Европа, като представлява едно от най-модерните решение в технологичен план. Той ще придаде не просто изключителни цветове, качество и яркост на изображенията, но и ще въведени абсолютно нов модел и реалистичност на изображенията, излъчвани на метри от зрителите. 

„С лазерния 4к прожектор ще се виждат звезди и галактики като тримерни изображения. Нищо подобно няма не само в България, а и в Източна Европа - говорим за изображение, което е като холограма”, обясни Тодоров при анонсирането на новото устройство. 

Планетариумът в Пловдив разполога с купол 8 метра в диаметър и 50 седящи места под него. Компютърната програма симулира разходки до различни обекти, събия и явления, които се случват във Вселената, като най-голямото предимство е, че работи в реално време. 

В момента програмата на Планетариума включва пълнокуполните шоу-програми ''Яростната Вселена'', ''От Земята към Вселената'', ''IBEX, в търсене на края на Слънчевата система'', ''Тъмнината в Космоса'', ''Две малки парченца стъкло'', ''Далечни светове и извънземен живот'', както и беседи за нощното небе над Пловдив, включващи информация за най-ярки и видими съзвездия според сезона както и интересни астрономически събития или открития.

Снимката е илюстративна!