Преди три години Пловдивската адвокатска колегия бе извършена тиха революция. След дълга битка и оспорвани и обжалвани избори и балотаж, начело на съвета бе избран адв. Стефан Левашки. Последваха организационни и структурни промени , а в Адвокатския съвет влязоха адвокати, които до този момент не бяха допускани до структурите на гилдията. "Своеволията" на пловдивчани предизвикаха сериозен отпор в най- висшия орган на адвокатурата в България и както признава секретарят на АК- Пловдив Иван Демерджиев , в София дори отказвали да разговарят с тях. 

Три години по-късно местната колегия отново е на прага на избори. Пред TrafficNews.bg адв. Левашки заяви, че няма да се кандидатира за втори мандат. Основната причина за отказа му е, че „не е успял да намери общ език за генерални реформи в адвокатурата”. Кандидатите за неговия пост са са двама - досегашният му заместник Зоя Тошкова и секретарят на съвета Иван Демерджиев. Изборите за нов Адвокатски съвет ще се проведат в края на тази седмица - на 26 и 27 януари.

TrafficNews.bg следи безпристрастно и с интерес случващото се в адвокатското съсловие на Пловдив и своевременно информира читателите за процесите, които текат. Информационният сайт предложи и на двамата претенденти да изложат своите идеи и виждания за бъдещето на АК - Пловдив и българската адвокатура, давайки им безплатна трибуна. 

За разлика от предишните избори, когато единият от претентите за поста обяви интереса ни към изборите за "нездрав" и отказа да говори за програмата си, този път и двамата кандидати презентираха своите идеи и концепции. 

Какво е общото и различното в платформите на адв. Иван Демерджиев и адв. Зоя Тошкова вижте в интервютата им пред TrafficNews!

Програмата на адв. Тошкова: Повишаване на правната култура на гражданите и защита на правата на адвокатитеВ Закона е записано, че на адвоката се следва уважение като на съдия. Но все още не сме стигнали до изпълнение на тази повеля, казва пловдивсата адвокатка

 

Програмата на адв. Демерджиев: Нов Закон за адвокатите и електронизацияПреди три години от ВАС ни третираза като заразно болни, сега вече говорят с нас, казва претендентът за председателския пост