Жители на квартал "Тракия" протестират срещу промяната на Подробен устройствен план на терена, върху който е разположен комплекс "Гербера". Те са внесли възражение в общината, с което настояват  Според действащата регулация от 2006 г. върху част от парцела трябваше да бъде построена детска градина. Миналата година обаче  инвеститорът Георги Чалъмов се опита да промени ПУП-а и на нейно място да построи три нови 8-етажни блока.  Това стана причина в квартала да избухнат масови протести, в които се включиха както живеещите в комплекс "Испански къщи", така и новодомците от "Гербера". С протестиращите се срещнаха омбудсмана Мая Манолова и зам. кмета Димитър Кацарски и предложението за промяна на ПУП-а бе изтеглено. 

При срещите с представители на местната администрация обитателите на комплекса настояха въпросния терен да не се застроява и да се превърне в зелена площ. Това желание очевидно е било разчетено от общината, като желание за промяна на ПУП-а на района и според предложението на администрацията от общата площ на парцела ще бъдат извадени 2 декара, които в последствие местното кметство ще има ангажимент да залеси и да изгради върху него детска площадка с катерушки.  Кога и как на този етап не е ясно. 

Оказва се обаче, че Инициативният комитет, който бе създаден по време на протестите, не е внасял искане за промяна на устройствения план. Според хората, които са обжалвали заповедта на кмета, разделянето на парцела ще доведе до грубо нарушение на устройствените показатели- плътност и интензивност на застрояването, озеленяване и др.Според сега действащия ПУП инвеститорът трябва да осигури 40% озеленяване. Но ако този терен бъде "отрязан" от общия парцел, това няма как де се случи. 

Като нарушения са посоченени липсата на становище от Главния архитект на общината и липсата на подписи и печати от вписаните проектанти- арх. Кремена Рожевски, инж. Весела Козарева и инж. Стойчо Христозов.

Другите сериозни опасения на протестиращите са, че след като въпросния терен бъде отделен, в последствие общината пак може да го предостави за застрояване и някой да се възползва. 

"Това управление може и да даде гаранции, но не знаем какво ще реши следващия кмет. В крайна сметка преди десет години тук по проект трябваше да има двуетажни постройки, а сега срещу нас има Китайска стена от 12- етажни сгради. И то без никой да ни е питал" коментира Запрян Кабамитов, който е подписал възражението. 

Според хората, подписали протеста, Законът за устройство на териториите  дават достатъчно други възможности един имот, отреден за комплексно застрояване, да бъде озеленен, без да се налага да бъде изготвян нов устройствен план. 

Изпълняващият длъжността главен архитект на Пловдив арх. Юлияна Петрова коментира пред TrafficNews.bg, че за да се изпълни желанието на хората от района за озеленяване и детска площадка, законът изисква да бъде изготвен нов ПУП, тъй като към момента действа старият, според който там трябва да има детска градина. Проблемът ще бъде разгледан на Експертен съвет. 

"Надяваме се да не се затъва в процедури, а районът спешно да бъде благоустроен. Вече пета година живеем в прах и кал, ул. "Маестро Георги Атанасов" е разбита, в района не е посадено едно дърво. Зеленина има единствено пред кметството, но отзад мизерията е пълна", коментират хора от комплекса. И предупреждават, че ще им нови протести.