РИОСВ – Пловдив се самосезира по сигнал на медии за пърформанса, на който утре предстои да бъде разпръснат 1 тон варовик на прах със самолет  над  Пловдив. Инициативата е част от проект на австрийския куратор Валтер Зайдл, осъществяван по програмата на австрийския културен павилион FLUCA съвместно с Австрийското посолство и Фондация „Отворени изкуства“.

По програма утре, в 14 .30 часа един тон варовик на прах ще бъде разпръснат със самолет над специално определено място в околностите на Пловдив, в рамките на артистичната намеса "Отместване на границите” на австрийския куратор Валтер Зайдл. Подобна акция досега не е реализирана в България нито като мащаб, нито като концепция, съобщиха вчера от "Отворени изкуства". 

РИОСВ - Пловдив обаче не са били информирани за проекта и научили за него от публикациите в медиите.  Освен това получили и множество сигнали от граждани на „зеления“ телефон.

От Инспекцията са изпратили писмо до община Родопи да изпълнят задълженията по Закона за чистотата на атмосферния въздух, за което отговаря кметът. Да се предприемат „спешни действия за предотвратяване замърсяването на атмосферния въздух при реализацията на пърформанса“. Мярката е базирана на чл. 19, ал. 2 от Закона за чистотата на атмосферния въздух.

Според организаторите прахът, който ще бъде разпръснат е абсолютно безвреден и представлява фуражна добавка с калций, която служи за наторяване на почвите и храна на добитъка. 

"Материалът, който ще бъде разпръснат с идеята за анлогия със звезден прах, е калциев карбонат - фуражна добавка. Използва се при киселинни почви, за наторяване, и като добавка в храната на селскостопански животни, за да си набавят калции в организма. Продуктът не подлежи на разрешителен режим от страна на Агенцията по храните  за използването му в почвата. Така че за пасищата, които са около може само да бъде от полза, въпреки че едва ли ще достигне до тях. Материалът ще бъде "разпръснат" на височина от максимално 50 метра от Земята и обсегът му на разпространение във въздуха ще бъде доста малък" пише в официално съобщение, изпратено днес от "Отворени изкуства". От там добавиха , че артистите първоначално са им подали грешна информация. 

Каква е идеята?

Разхвърлянето на праха е свързано с космическия и слънчевия прах, който всяка година попада на Земята и се смесва с натрупанана по сградите и улиците мръсотия. Всяка година изхвърляме тонове космически прах - явление, се изучава все повече от учените. 
Отправна точка за този проект на артистите Никол Сикс и Паул Петрич са утопичните 60-те год на миналия век и научно-фантастичните филми от онова време, в които кацането на Луната и човешкото присъствие в Космоса са много често срещани теми. Те пресъздават размерите на Земята, Луната и Слънцето в необичайно съзвездие. Спазвайки мащаба от 1:16 500 000, Земята и Луната са превърнати в бетонни топки с диаметър 77 и 21 см и поставени пред контейнера (Земята) и в тревното пространство до него (Луната, на разстояние от 24 м., отговарящо в съответния мащаб на това в действителност). И докато Луната е много малка и почти невидима в тревата, разстоянието до Слънцето трябва да е на около 9 км от Земята, а самото то с диаметър 84 м. Заради невъзможността да се направи подобна визуализация от бетон, артистите избират да разпръснат със самолет каменен прах, който да илюстрира огромната разлика в размера на планетите и звездите, отново на подобно разстояние. Пърформънсът ще бъде заснет и следата му ще бъде запазена във видео материал, докато каменният прах постепенно се разгражда и изчезва. 
 
Проектът е част от програмата на австрийския културен павилион FLUCA на ул. Отец Паисий в Пловдив, който е съвместен проект на Австрийското посолство и Фондация "Отворени изкуства" на Галерия Сариев и Веселина Сариева в Пловдив.
 
Новината за първоманса е приета доста негативно от пловдивчани, които се опасяват от замърсяване на въздуха. Те недоволстват и срещу администрацията, разрешила провеждането на проекта.  
 
Ето  какъв е коментарът на пловдивчанката Вера Попова, която е потърсила с въпроси Общината и РИОСВ.
 
А вие, мили приятели, разбирате ли от изкуство? Щото аз явно изобщо не разбирам и намирам за адска простотия тази арт инсталация (или както там арт хахавелите наричат тая тъпня). Първо помислих, че е майтап, щото на кой дебил ще му хрумне да разпръсква прах над Пловдив, известен с това, че е градът с най-мръсен въздух в Европа и то в най-горещото и сухо време в годината. Обаче не, не е шега.  Ама защо не го осъществихте това невероятно арт хрумване в околностите на Виена бе?!? Ще ви кажа защо. Защото отдел Екология на община Пловдив и на община Родопи от мен разбраха за публикациите в медиите. То, организаторите ги били питали преди време и сега трябвало да занесат становища, пък тогава общината щяла да се изкаже може ли, не може ли. Ама викам, те утре ще го разпръскват, няма ли да се самосезирате. Нямало. Пак добре, че изобщо нещо са публикували медиите, явно поради вродената жажда за известност на всички културтрегери, защото очевидно в милата ни родина, всеки може да си инсталира където какъвто боклук му хрумне и нито институциите, нито ние ще разберем. Бъдете спокойни, дишайте дълбоко, продължаваме напред.
 
TrafficNews.bg потърси за коментар кметът на Община Родопи Пламен Спасов, който заяви че предстои да се запознае с позицията на РИОСВ и да вземе решение.