Най-младият студент в България получи почетна награда от кмета на община Асеновград. 11-годишният Димитър Самаров се срещна с градската управа днес, след като наскоро взе първия си изпит в Софтуерния университет „Soft Uni” с 250 от 300 възможни точки. 

В присъствието на своите горди родители Димитър бе удостоен с плакет „Асеновград” за отличното си представяне. Почетният знак му връчи лично кметът на община Асеновград Емил Караиванов. Той сподели, че е възхитен от интелекта на младият асеновградчанин и неговите постижения, пожела му успехът да го следва във всяка стъпка и да продължава напред с увереност и желание за развитие.

Димитър е ученик в 5А клас на СУ „Св. княз Борис I” - гр. Асеновград и преди броени дни най- младият студент в България положи успешно първия си изпит в Университета по софтуерно образование. Освен това учебното заведение му предложи и пълна стипендия, благодарение на която момчето ще се обучава напълно безплатно.

Както вече ви разказахме, учебното заведение изказа специални поздравления към малкия студент и качи неговото постижение в своята официална страница, където, буквално за една вечер, хиляди лайкове превърнаха Димитър в едно от най-известните млади лица в IT сферата. 

Студент на 11 години! Димитър от Асеновград взе първия си изпит в Soft Uni

„Благодаря на мама и тати, на всички приятели, на госпожа Полина Симова, на онлайн преподавателите ми, че ме подкрепят и пътуват с мен до София и работят много, за да имам тези възможности, техника и кураж”, сподели преди време момчето. 

Той е роден в Пловдив, но живее в Асеновград. Ученик е в СУ „Св Княз Борис Първи”. От 7-годишен се занимава с различни извънкласни дейности. Интересът му към компютърните технологии е още от предучилищна възраст. В 1 клас попада в клуб „Компютър” към ЦПЛР ”Васил Левски” - Община Асеновград. Под ръководството на инж. Полина Симова, бързо се отличава със заложбите си, като през учебната 2017 г., едва на 9 години, става най-младият председател на градския клуб по компютри в цялата му история.

„Миналата година Димитър разбира, че ще бъде проведено безплатно компютърно обучение от единствения у нас Софтуерен университет „Soft Uni”, с цел запознаване на млади кадри с възможностите на съвременното програмиране. „Асеновград попадаше в листата с одобрените градове и така той беше най- малкият записал се участник за това обучение”, разказва пред майката Ралица Самарова.

След края на програмата, която протекла в рамките на два месеца, всеки имал право да се яви на онлайн изпит (който се заплащал) и при резултат над определен бал, да бъде поканен да следва в университета като студент – дистанционно, онлайн обучение. На този изпит Димитър е най-малкият участник - едва на 11 г., който успява не само да премине изпита, но и да получи невероятния за възрастта му бал от 5.59 от възможни 6 единици, преборил хиляди пълнолетни кандидат-студенти от цяла България.