Ръководството на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски" присъди престижното звание „Професор емеритус" на световноивестния карате експерт д-р Зигфрид Волф. Високота титла му бе връчена официално днес на стилна тържествена церемония и при голям интерес, пред близо 1000 студенти, преподаватели и високопоставени гости, в 6-та аудитория на най-голямото висше учебно заведение в града.

Зигфрид Волф бе удостоен с високия приз за дългогодишната си научна работа и сътрудничество с Пловдивски университет, както и заради големите си заслуги в популяризирането и развитието на световното карате.

„Присъждането на престижното звание „професор емеритус" на д-р Зигфрид Волф e напълно заслужено и закономерно  оглед на  неговото развитие и принос като преподавател, специалист и треньор. Освен това той е голям приятел на университета, с него нашият ВУЗ работи активно от години на високо научно ниво и по отношение на изключително полезно и ползотворно взаимно сътрудничество и научен обмен, обяви проф. д-р Веселин Маргаритов, зам.–ректор на ПУ и декан на Спортния факултет на висшето училище.

"Зигфрид Волф не само повече от 20 години си сътрудничи активно с Пловдивски университет, но съдейства за провеждането на магистърска програма по бойни изкуства, за която привлича много студенти от България и чужбина", допълни още проф. Маргаритов.

Новоизбраният професор Зигфрид Волф изнесе лекция пред студентите, като преди това видният немски гост благодари на ръководството за дългогодишното научно сътрудничество и отлична съвместна работа, както и за присъдената му висока научна титла.

След това Волф проведе импровизирани срещи с преподаватели и студенти, като не отказа на никого снимка за спомен.

При визитата си в Пловдив проф. Волф бе съпроводен от други експерти в световното карате, като вицепрезидента на Световната федерация по карате и президент на Германската карате федерация Волфганг Вайгерт, от всепризнатия международен гранд майстор Кийт Керншпехт, също професор на Пловдивски университет, от шефа на карате федерацията на Австрия д-р Оливер Кьоних, както и от президента на Българската карате федерация доц. Алексей Петров.

Зигфрид Волф има близо 100 медала от национални, европейски и световни първенства, става световен вицешампион – индивидуално на Световно първенство в Токио, а заедно с отбора на Германия и отборен световен вицешампион.

Бил е национален треньор в немската джудо федерация, секция карате; както и треньор на представителния отбора по карате на Бундеслигата на Германия. Получава 9-ти дан за високи заслуги и по повод 50 години активна спортна дейност. Притежава най-високия треньорски „А" лиценз по карате, като неговите учениците са печелили десетки титли от Европейски и Световни първенства.

„Зиги Волф е голям приятел не само на нашия университет, Пловдив, но и на България. Той многократно е посещавал нашата страна и по-точно Българската федерация по карате, обясни още проф. д-р Веселин Маргаритов – През април 2007 година съвместно с доцент Александър Тодоров, Волф участва в разработването на съвместна стратегия за развитието на крате в България и Германия. Немската федерация по карате предложи свой модел за развитие на този атрактивен спорт, който да бъде приложен в българските училища. Бе разгледана обстойно и възможността за съвместни лагери и школи между българските и немските отбори", допълни още професор Маргаритов.

Нека припомним, че на Олимпийските игри в Токио през 2020 година, карате официално вече става олимпийски спорт. Този факт провокира Българската и Германската карате федерации за по-широк обмен и сътрудничество, съвместни лагери и размяна на кадри, финансиране и обучения.