Продължават дейностите по дезинфекции, дезинсекции и дератизации в Пловдив.

При тазгодишния бум на ухапвания, заради високата популация на комари в града под тепетата, битката човек-насекомо е все по-ожесточена. 

От ОП „Дезинфекционна станция“ информират за промяна в обявения в началото на седмицата работен график за провеждане на  ДДД-дейностите.

Специализираното общинско предприятие  концентрира усилията си в дейностите по дезинсекция срещу възрастните форми на комари, както следва:

Петък /06.07.2018 г./ - район „Централен“ и район „Западен“

Събота /07.07.2018 г./ - район „Южен“ и район „Северен“

Понеделник /09.07.2018 г./ - район „Източен“ и район „Тракия“.

При влошени метеорологични условия, обработките ще продължат в следващите дни с благоприятни за работа характеристики.

Ще се работи във времевия диапазон от 22:00 до 4:30 часа с разрешен за използване биоциден препарат в препоръчителната  за употреба концентрация. Карантинният срок е 24 часа.

От общинската дирекция „Екология и управление на отпадъците“ съветват отглеждащите пчелни семейства в района на предстоящите обработки да ограничат полета на пчелите в указания по-горе период.

Експертите припомнят, че комарите и кърлежите могат да бъдат преносители на инфекции и заболявания опасни както за животните, така и за хората. Необходимо да бъдем внимателни и да се предпазваме, както по време на излет, така и в силно урбанизираните населени места.

В тази връзка те се обръщат към пловдивчани да проявят съпричастност и гражданска отговорност като се погрижат за обектите, които стопанисват и обитават. Ето и съветите им:

  • поддържайте ниско окосена тревата в обектите, които стопанисвате;
  • изхвърляйте окосената трева, събраните клони, листа и други отпадъци на обозначените за това места;
  • търсете професионално съдействие за същинските химични обработки;
  • дренирайте и заравнете често наводняваните терени, които стопанисвате – така ще предотвратите създаването на биотоп /развъдник, резервоар/ на комари;
  • погрижете се в дома и имота Ви да не се образува застояла вода, която също ще се превърне в „домашен“ биотоп на комари.