След многобройни брожения, сополи, тръшкания, симулации, но и наистина мнозина повалени от грип, хрема, кашлица, висока температура, болки в тялото и прилежащите усложнения, питаме: Смятате ли, че трябва да се обяви грипна ваканция в Пловдив?

Засега категорично няма подстъпи към обявяване на такава. Утре е учебен ден, потвърди за TrafficNews.bg зам.-кметът по образованието и културата Стефан Стоянов. Той направи това във връзка с безкрайните спекулации по този въпрос сред учениците.

Проверка на TrafficNews.bg установи, че на места в Пловдив определено има данни за висока заболеваемост. Отсъствията на учениците в клас са основен показател, който се взема предвид при решения за налагане на грипна ваканция. 

Най-болни се оказаха малчуганите в основните школа, които се празниха прогресивно през изминалата седмица. Притеснен баща разказа пред наш репортер, че днес от 19 деца в първи клас на СУ „Св. Константин-Кирил Философ“  присъствали само 8. Останалите както се предполага били болни.

В НУ „Христо Ботев” обаче има паралелки, в които няма нито един липсващ ученик. В другите отсъстващите са по двама или трима. Шарена е картината и в гимназиите. Между 3 и 5 са болните в клас в Английската, Руската и Търговската гимназии.

От РЗИ категорично обявиха, че не е регистрирана голяма епидемия на заболели в града, която да стане причина за обявяване на грипна ваканция. Въпреки това коридорите в ДКЦ-тата са препълнени, опашките в аптеките - огромни. Въпреки болнавата картина, предвид че около 30% от учениците трябва да отсъстват, за да бъдат затворени училищата, все още сме далече от такава грипна перспектива.

Това обаче не пречи на родители, ученици, а и на учители да недоволстват, че ваканция не е обявена, като един от мотивите е превантивната мярка, тъй като грипът е изключително заразен и протича с редица усложнения. Често, ако не бъде овладян навреме, засяга сериозно респираторната система и завършва с двуседмична бронхопневмония. Затворените пространства в класните стаи и коридорите спомагат за по-бързото разпространяване на бактериите. 

В продължение на час тази сутрин сайтът на Община Пловдив се оказа блокиран от огромния интерес към темата, а в социалните мрежи се разпространяват стари или неверни информации за предстояща грипна ваканция. Такава обаче поне засега няма, тъй като според данните от РЗИ няма основание за обявяването й, официално заявиха от градската управа.

Това, поне засега, е позицията на властите, но нека проверим какво мислят пловдивчани. Не забравяйте да гласувате в анкетата ни, намираща се на основната страницата на TrafficNews.bg, където ви питаме:

Смятате ли, че трябва да се обяви грипна ваканция в Пловдив?



Очакваме вашето мнение и като коментар под публикацията!