Над 16 000 са имениците в Пловдивска област днес. Най-често срещано е името Мария, което носят 11 382 дами. Имен ден празнуват също Марийка - 1197, и Мими - 100. От мъжете повод да почерпят имат Мариян - 1426, Мариан - 1268, и Марио - 312, съобщиха за TrafficNews.bg от ГРАО Пловдив.

На Успение Богородично или Голяма Богородица имен ден празнуват също Мари, Мара, Марин, Маша, Мика, Мира, Мариета, Мариела и техните производни.

Наш репортер направи проучване в няколко цветарски магазина в Пловдив и установи, че за разлика от предходни години, днес хората предпочитат да подарят шоколад и бутилка вино, вместо букет от естествени цветя. "Преди заявките за букети започваха седмица по-рано. Сега мъжете купуват по стрък роза или гербер за 2-3 лева в последния момент. Просто предпочитат да похарчат парите за нещо сладко или питие", отчитат продавачките. 

Търсенето на кошници със сладки изделия и скъпи алкохоли драстично нараства, букетите от бонбони също са предпочитан вариант. Букетите от шоколадови изделия са атрактивни и вкусни.

 В някои цветарски магазина предлагат букети с формата на мече, изработени изцяло от цветя.

По-сложно е избирането на подарък за именниците от мъжки пол, за тях на пазара се предлагат разнообразия от кошници, пълни със скъпи алкохоли, мезета и сладки изделия. Другият атрактивен вариант е букет, в чиято основа се поставя бутилка вино, а стръковете вместо цветя са от луканки. 

Ако все пак решите да заложите на класическия букет от естествени цветя, най-предпочитани са розата, орхидеята, калията и лилията. За такъв подарък обаче ще трябва да приготвите минимум 15 лева.