Съпругата на бившия земеделски зам. министър Димитър Пейчев – Халина Пейчева е подсъдима за укрити данъци в размер на близо половин милион лева.  

Делото трябваше да стартира днес  разпоредително заседание, но бе върнато на прокуратурата заради процесуални нарушения. Ексминистершата е  обвинена в това, че през периода май 2007 г. – 14 септември 2007 г. в Пловдив, като управител на „Тракия- РМ“ ЕООД, избегнала плащането на ДДС в особено големи размери – 469 275 лв.

Обвинението твърди, че Пейчева е потвърдила неистина в подадени по електронен път декларации, които са подписани с квалифициран електронен подпис от упълномощеното лице К. Г., служител на ЕТ „Татяна Василева“.

Главният счетоводител на „Тракия- РМ“ ЕООД също е имал участие в престъплението, но според обвинителния акт то било неволно.

11 години по-късно делото вече в Окръжен съд - Пловдив. То обаче бе върнато заради процесуални нарушения. Прокуратурата обаче може да обжалва връщането. 

Обвинението е събрало доказателства, че от „Тракия РМ” са издадени няколко фактури на фирмите „Б.О.П. 2007” и „Трансстрой Плюс”. Според фактурите са извършени плащания за няколко милиона , въпреки че нямало осъществени доставки или услуги към фирмата. Разследването е установило, че собственикът на „Б.О.П 2007” е бил нает от неизвестни лица, които му платили 150 лева, за да регистрират фирмата на неговото име. В последствие той е дал пълномощно на друг човек , който оперирал от името на компанията. Подобна е и схемата с другата фирма , който е собственост на инвалид , I група.

Димитър Пейчев и Халина Пейчева  бяха съдружници в  "Тракия - Редки метали". В последствие той излезе от управлението на компанията, за да стане зам. министър в правителството на Тройната коалиция. Фирмата бе бенефициент в много обществени поръчки като почистане на коритото на река Марица , извозването на инертни материали и пр.

Докато Димитър Пейчев е зам.-министър с ресор европейски програми, голямата му дъщеря 27-годишната тогава Галина Пейчева-Митева е получила най-голямата агросубсидия от 1 562 912 лева, която я  нарежда на челно място в списъка на частните лица - бенефициенти.

От тях 138 168 лева са директни плащания, а 1 424 743 лева са по европейската програма за развитие на селските райони.