МВР разполага с гратисен период от два месеца, за да погаси задълженията си, натрупани към Съдебна медицина. Ако това не се случи, след изтичане на този срок, съдебните лекари ще сведат дейността си до минимум и ще работят само "по спешност". "Ще правим аутопсии, ще посещаваме тежките местопроизшествия и престъпления, но всичко останало ще остане на заден план" коментира за TrafficNews.bg д-р Светлозар Спасов, ръководител катедла Съдебна медицина в Медицински университет - Пловдив. 

Това решение е взето на днешната конференция, на която в Пловдив се събраха съдебните медици от цялата страна. Лекарите поставиха наболелите проблеми - забавени плащания за експертизи  в размер на 4 милиона лева от страна на МВР, лоша материално техническа база и липса на статут. Проблемите бяха коментирани в присъствието на Главния прокурор Сотир Цацаров, който бе гост на събитието. 

Другото решение на конференцията е да се иска регулярно заплащане, отчетност и пълна прозрачност по отношение на парите, които вътрешното министерство дължи за експертизи. 

Дружеството на съдебните лекари излъчи и контактна група , която да се присъедини към работната група, която действа от месец юни на национално ниво. Тя трябва да уреди статута на съдебните медици. До този момент обаче в групата няма нито един съдебен лекар. 

Главният прокурор заяви, че трябва да бъде създаден независим национален институт към министерството, за да се решат сегашните проблеми. Предложението тази структура да е към прокуратурата не е най-удачният вариант. Причината е, че ще последват упреци, относно безпристрастността  на заключенията  на съдебните лекари, защото те ще получават заплатите си от държавното обвинение.

„В момента сме в един затворен кръг. Трупат се дългове, някой протестира, плащат се, а след това отново се трупат дългове. Това трябва да спре“, каза Цацаров.  Той заяви, че е имало разговори с държавата да се създаде Национален център за работа с вещи лица, но министерството рязко е изгубило интерес.

„Докато държавата не разбере, че това е една от причините за забавяне на процесите, то това ще продължава да  рефлектира върху правата не нейните граждани“,обобщи главният прокурор.