Съдът в Страсбург осъди България да плати 462 000 евро или близо 1 милион лева обезщетение на собствениците на Синята къща в Стария град, съобщи адвокат Михаил Екимджиев за TrafficNews.bg.

Колосалното обезщетение идва след делото, заведено от седмина наследници на имота, които от години водят пунически войни с   държавата и община Пловдив, за да влязат във владение на национализираната през 1966 г. сграда.

Синята къща е паметник на културата от 1949 г. В началото на 90-те години бившите й собственици настояват да получат обратно правата върху къщата, като през 1998 г. ВАС признава реституционните им претенции. Наследниците връщат платената през 1966 г. компенсация за национализирането на имота и получават нотариални актове на свое име.

Въпреки окончателното съдебно решение обаче общината и фонд "13 века България", които владеят имота, отказват да го напуснат.

Затова през 2003 г. наследниците подават иск срещу Община Пловдив и фонд "13 века България". Делото се точи 4 години и през май 2007 г. Върховният касационен съд  излиза с окончателно решение. И именно то ще стане основната причина България да бъде осъдена в Страсбург.

С решението си ВКС на практика отменя реституцията на Павлитовата къща, която е постановена с влязло в сила решение на Върховния административен съд още през 1998 г. ВКС приема, че по делото във ВАС срещу отказа на кмета да реституира имота не са участвали като страни Община Пловдив и фонд "13 века България", "поради което те не са обвързани от силата на пресъдено нещо на реституционното решение, което не е задължително за тях".

През 2016 г. Съдът в Страсбург приема, че България е нарушила правната собственост и правото на всеки мирно да използва собствеността си. В решението си съдът заявява: "Кметът на Пловдив и община Пловдив може да упражняват различни функции по отношение на общинската собственост и по въпроса за реституцията, но това не променя факта, че те са различни еманации на една и съща местна власт. От значение е и че съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация, кметът е "орган на изпълнителната власт" на общината, който "представлява общината срещу физически и юридически лица и пред съда". А за участието на фонд "13 века България" в делото съдът в Страсбург казва, че дори няма да го обсъжда, защото фондът не претендира право на собственост върху къщата, а просто защитава владението си над стаята, която наема в нея.

Предложено е двете страни да сключат споразумение в срок от 4 месеца. Община Пловдив обаче не се възползва от дадения шанс и не се стига до изгодно за двете страни решение.  Сега обезщетението на наследниците ще бъде изплатено  от бюджета, респективно от данъкоплатците.

Къщата на Георги Павлити е построена през 1849-1850 г. . В нея е запазен единственият засега открит в България стенописен портрет - най-вероятно на собственика. 

"Решението илюстрира поредния системен проблем на несъответствие на българското законодателство и практики с правните стандарти на ЕСПЧ и по-специално с принципа за върховенството на правото", коментира адвокатът по делото Михаил Екимджиев.