Работници на фирма "Драгиев и Ко" са демонтирали и унищожили паметните плочи на фасадата на пловдивския водолазен клуб "Нептун". Това съобщи за TrafficNews.bg председателят на клуба Крикор Сренц. Вчера фасадата на клуба в подлеза на Централна поща осъмна като след бомбандировка. Трите мраморни плочи са били на парчета, а четвъртата, която е от стомана, изобщо липсвала. Единият винил с името на клуба е свален, а другият с колажите от фотографии на членове на клуба е изчезнал.

Едната плоча е посветена на 100-годишнитата от създаването на "Морски сговор" - доброволческо обединение, помагало при бедствия в града, втората отбелязва 50-годишнината от експеримента "Хеброс", в който участва покойния кмет д-р Гарабед Томасян, а третата е била с имената на основателите на клуба. Стоманената плоча е монтирана по повод 25-тата годишнина от създадаването на "Нептун". 

Плочите са монтирани на фасадата, пред помещение, дадено от Община Пловдив на клуба. "Ние няколко пъти попитахме строителите дали им е нужно някакво съдействие, за да демонтираме плочите от фасадата, докато я почистват, но те ни увериха, че няма да пипат нищо. На винилите е нашия телефон, там почти всеки ден има членове на клуба. Никой не се е свързал с нас. Просто намерихме всичко на земята", възмущава се Крикор Сренц. 

След разговори с представители на "Драгиев и Ко", водалазите разбрали, че техни работници са "прочистили фасадата и са съборили плочите. От там са прехвърлили топката към общината като са обяснили, че от там им е наредено да разчистят фасадата. 

 

Строители или орки? Кой унищожи паметните плочи на водолазния клуб на Пловдив?Мемориалните пана са вандалски строшени при ремонта на подлеза на Централна поща

Позицията на "Драгиев и Ко" и Община Пловдив  очаквайте в първия работен ден след празниците.