Предаването "Открито" с Валя Ахчиева е обект на проверка от Върховната касационна прокуратура, става ясно от становище на БНТ.

То е по повод изявлението на журналистката от миналата седмица, която се оплака от цензура в обществената телевизия.

Както вече знаете предаването ѝ "Открито" беше свалено от ефира на БНТ в края на януари.

В позицията на телевизията се посочва, че "дни преди излъчване на предаването на 9 декември, са постъпили две писма, в които са изразени съмнения относно качествата на работата на БНТ като обществена телевизия, както и по отношение на нарушения на етичните и професионални стандарти от журналист, работещ в медията, за което е сезирана прокуратурата".

Медията е изпратила писмо до Върховната касационна прокуратура за проверка на случая.

"БНТ като отговорна обществена медия не може да си позволи излъчване на предаване, което е обект на проверка от компетентните органи", пише още в позицията.

Предаването на Ахчиева е спряно заради решение на Управителният съвет на БНТ от 23 януари да обяви вътрешен конкурс за нов телевизионен формат за разследваща журналистика.

"За да се осигури максимална равнопоставеност при кандидатстването с концепции на всички журналисти, "Открито" бе временно спряно", посочват от обществената телевизия.

По повод наложеното дисциплинарно наказание "предупреждение за уволнение" на Валя Ахчиева, което тя обжалва в Софийския районен съд, от БНТ заявяват, че тя не е изпълнила конкретни ангажименти, в качеството си на изпълнителен продуцент, свързани с процеса на бюджетиране на предаванията.

"Действията ѝ са в противоречие и с длъжностната ѝ характеристика, която е неразделна част от трудовия ѝ договор", твърди БНТ.

Трудовият договор между Ахчиева и държавната медия не е прекратен. През февруари телевизията е поискала от нея обяснения защо в разрез с вътрешните правила на работа и без задължителното предварително одобрение е поръчала на строителна лаборатория да изследва бетон. В резултат лабораторията е издала фактура към БНТ, с което телевизията е задължена да изплати 960 лева, за сметка на бюджета ѝ.

В обясненията си Валя Ахчиева заявила, че има право да изразява и разпространява информация в медии, извън сектора на радиото и телевизията, в съответствие с правилата на БНТ за лоялност и защита на конкуренцията.

Генералният директор Константин Каменаров обаче ѝ отговорил, че "по силата на сключения между нея и БНТ трудов договор, тя има и задължения, извън тези, предвидени в качеството ѝ на водещ".