Днес България чества Деня на славянската писменост и на българската просвета и култура. Празник на буквите, както го наричаме, е денят, в който изразяваме благодарността си към създателите на славянската азбука Светите братя Кирил и Методий, покровители на Европа. Любовта към тях е запазена жива през вековете, а признателността на българите ще продължава да се носи в най-красивата песен, която озвучава този празник всяка година – “Върви народе възродени, към светли бъднини върви”. 

Над 300 млн. жители на планетата пишат на кирилица. В 12 държави тя е официална азбука.

Първите известни свидетелства за честването на празника са открити в арменска летопис от 1813 г., където се споменава за честване на светите братя на 22 май 1803 г. в Шумен. За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище "Св. св. Кирил и Методий" в Пловдив, по инициатива на Найден Геров, се организира празник на светите братя. Във възрожденската ни книжнина първите известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май, се срещат в "Христоматия славянского язъка" от 1852 г. на Неофит Рилски.

С въвеждането на грегорианския календар през 1916 г. празникът, отбелязван от държавата и църквата, се чества на един ден - 24 май. След 1969 г. се провежда секуларизация чрез отделяне на църковния от светския календар, затова днес съществуват два празника - 11 май се чества от православната църква като празник на св. св. Кирил и Методий, докато 24 май се е утвърдил като празник на славянската писменост, на българската просвета и култура.

През 1892 г. Стоян Михайловски написва текста на училищния химн с първия си стих "Върви, народе възродени". Химнът е озаглавен "Химнъ на св. св. Кирилъ и Методи" и включва 14 куплета, от които днес се изпълняват най-често първите шест. Панайот Пипков създава през1900 г. музиката към химна.

Програма на честването на  Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в Пловдив

На 24 май 2018, тържествата в Пловдив по повод  Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост започват традиционно на площад „11-ти май“ пред ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“.

От 9.00 ч. до  9.45 ч. ще бъдат връчени Почетен знак на град Пловдив, Почетна значка на град Пловдив и грамоти в Актовата зала на гимназията.

От 9.00 ч. до  9.55 ч. е Празничната литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий“, отслужена от Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай.  

В 10.00 ч. вратите на храма се отварят и към площада се отправят официалните лица, гости и свещениците. Точно в 10.00 ч. е откриването на тържеството с химна на Република България.

В 10.10 ч. празнично слово ще произнесе  Началника на РУО – Пловдив г-жа Иванка Киркова.

В 10.15 ч., пред паметника на славянските равноапостоли започва празничен молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай.

В 10.25 ч. ще бъдат положени венци и цветя. В 10.30 ч. е началото на шествието към площад „Централен“. То ще се води от Мажоретен състав при СУ „Св. св. Кирил и Методий“, Духов оркестър Пловдив и знаменна група от ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“, носеща иконата на св. св. Кирил и Методий.

Около 11.40 ч. на площад Централен започва празничния концерт с участието на:  Биг бенд – Пловдив,  диригент Николай Гешев, «Арт войс център» с худ.ръководител Румяна Иванова , Щатен танцов състав към АМТИИ с хореограф асист. д-р Стефан Йорданов , Академичен смесен хор „Гаудеамус” с диригент доц. д-р Весела Гелева, Китарен ансамбъл „Академика” с художествен ръководител доц. д-р Стела Митева-Динкова, Трио „Сопрано”, Квартет ИНТРО с художествен ръководител асист. Жан Пехливанов.  

Офицален поздрав към учениците, гражданите и гостите на град Пловдив по повод празника ще отправи  Председателят на Общински съвет – Пловдив – г-жа Савина Петкова.

Екипът на TrafficNews.bg честити  празника на всички, които познават силата на словото и вярват в постиженията на духа!

Бъдете просветени и жадни за знания. Пишете на кирилица и не забравяйте понятията, които правят един народ силен:  НАПРЕДЪК , КУЛТУРА, ВЯРА И ЧОВЕЧНОСТ!