"По западната номенклатура това е Welcome Center. Всички знаем, че материалното е преходно. Само тогава, когато материалното се съчетае с духовното по хармоничен начин, то се превръща в артефакт от нашия живот. Затова градежът на читалища в миналото, на църкви, училища и на университетски сгради днес, е най-добрата инвестиция в бъдещето. Това не минава без следа, това остава! ", заяви ректорът на МУ-Пловдив чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев, който заедно със здравния министър проф. Николай Петров откриха новия Университетски информационно-технологичен център. 

Това е поредната голяма инвестиция на Медицински университет – Пловдив. С нея е преобразено и лицето на университета от страната на бул. "Васил Априлов". Грозните метални конструкции и павилиони вече са в историята.

Университетският информационен център е единствен по рода си в цялата страна. Той ще предоставя нови информационни услуги на българските и на чуждестранните студенти и ще помага за по-бързото адаптиране на новоприетите.

В сградата са обособени три функционални звена. Първото ще предоставя пълна информация за стъпките на адаптация на новоприетите студенти. Второто е за административни услуги, където ще се извършва консултиране и подготовка на документи, необходими за МВР, здравни застраховки, банки и други. Третото специализирано звено ще обслужва и подпомага студенти в неравностойно социално положение.

В модерния архитектурен комплекс се намират и двата вече функциониращи центъра –Информационен център и Център за кариерно развитие, както и Учебен отдел на Ректората. Тук са и административните офиси на Факултета по медицина и на отдела „След дипломно обучение“.

В просторната сграда има зали за презентация, информационни и приемни зали за обслужване на студентите, каса, книжарница и интернет-кафе. Центърът ще работи така, че всичко в него да се случва на едно място – за максимално улеснение на студентите в административните процедури.

Инвеститор в проекта за двуетажната сграда е Медицински университет – Пловдив. Тя беше построена за срок от седем месеца. Стойността на инвестицията е 3 241 692 лева.

Изграждането на Университетския информационен център залегна в Строителната програма за мандата 2015-2019 година.

В рамките на посещението министърът на здравеопазването проф. Николай Петров разгледа и Симулационния тренировъчен център, който е най-големият комплексен тренировъчен център за медицински специалисти в Република България. Какво каза той - вижте във видеото на ТРАФИК ТВ: