Най-голямата синдикална организация на заетите в Министерството на вътрешните работи - СФСМВР, организира пореден национален протест в неделя, 22 октомври, в София.

Поставените искания за започване на спешна работа по нов Закон за МВР с участието на синдикалните организации и за актуализация на възнагражденията на служителите на ведомството с не по-малко от 15%, ще бъдат отстоявани и от поне 150 полицаи, пожарникари и държавни служители от Пловдив и региона, готови да се присъединят към протеста.

С участието си искаме да покажем желанието си да бъде създадена добре работеща система за сигурност и обществен ред, в която достойният труд на служителите да бъде посрещан с достойно заплащане. Система, в която всички способни ще получат шанс за развитие. Система, в която полицаите ще бъдат не само добре оборудвани, но и добре обучени; пожарникарите ще бъдат достатъчно, а хората ще бъдат обслужвани бързо и компетентно. Това е най-важната цел и може да бъде постигната само със съвместна работа по нова нормативна база, която да регламентира нови, по-добри процедури за кариерно развитие и управление на персонала, бързо отсяване на некомпетентните, качествено обучение на служителите и оптимално административно управление.

Искането за повишаване на доходите на служителите е важно, но не е основно. Не сме просяци, които хленчим за повече пари. Предлагаме в замяна желанието си да работим по-добре в по-добра среда. Предлагаме и професионалния опит на хората, служещи с ум и сърце. По-високите заплати са недостатъчна мярка - дори и да повишат мотивацията на служителите, няма да подобрят качеството на оборудването им, както и на условията, в които работят. Освен ако, както досега, полицаите не си купуват униформи и екипировка за собствена сметка.

Не обсъжданията на бюджета за следващата година са причината служителите на МВР да излязат на национален протест. След цяла верига прояви на недоволство, диалогът между синдикатите и ръководството на МВР продължава да е далеч от задоволителния, а заявяваните намерения за промени - разпокъсани и често противоречиви. И няма как такава политика на управление да не предизвика недоволството на достойните служители на МВР.

Доньо Янчев,
Председател на СФСМВР-Пловдив