26-годишната Галя, майка на изоставеното 4-месечно бебе в центъра на Пловдив, е  освободена от ареста срещу подписка, съобщиха от Районна прокуратура - Пловдив. Повдигнато й е обвинение, че е оставила без надзор детето си, като с това е създала опасност за физическото и психическото му здраве. Срещу нея е образувано досъдебно производство, като са назначени няколко експертизи, предстои и разпит на свидетели. Жената е заминала за Стара Загора, където живее майка й. 

Междувремено днес малкият Мохамед е изписан от болницата и е настанен в приемно семейство. "Детето е в добро здравословно състояние, комуникативно и добре развито за възрастта си. Засега няма информация дали бащата е предпреиел законовата процедура по искане на припознаване на детето. До края на седмицата ще проведем разговир с него, за да установим какви са намеренията му. Майката не се е свързвала с нас, не знаем къде е" коментира за TrafficNews Надя Танева, директор на Социално подпомагане – Пловдив.

Както TrafficNews.bg съобщи, детето бе открито миналата сряда на паркинга на Централна гара.  Майката Галя е оставила детето поради финансови причини. Тя решила да избяга в родното си село, след като изоставила Мохамед, но преди това се върнала да види дали детето е там. Побягнала, след като видяла полиция на мястото. 

След като полицията разпространи снимката на бебето, в Четвърто районно се е появил гражданин, който е разпознал детето от репортажи в медиите, обясни директорът на ОД МВР - Пловдив Атанас Илкова. 

Мехмед е роден на 28 декември 2018 година в Пловдив. Майка му Галя е от с. Обручище, Стара Загора, а баща му Григор от Аджисана в Пловдив. Галя има още едно дете на 4-5 години, което е изоставила. 

Съдбата на 6-месечното момченце тепърва ще се решава.  Бабата на Мехмед и майка на Галя твърди, че дъщеря й няма капацитет да се грижи за децата си. Самата тя отглежда другото й 5-годишно дете. "Трябва бащата да припознае детето и тогава може да заяви, пред Закрила на детето, че иска да го отглежда”, заяви Танева пред наш репортер.

Майката на изоставеното бебе в Пловдив се отказала и от първото си детеСпоред жителите на махалата родителите на малкия Мохамед били наркозависими