„Пловдив е великолепен град и моя любима дестинация“, това каза Н. Пр. Беа тен Тъшър, посланик на Кралство Нидерландия по време на първата си официална среща с кмета Иван Тотев.

„Пловдив е много красив, привлича все повече туристи, благодарение на многото събития, които се организират тук. Желанието ми е да изградим един своеобразен мост между България и Нидерландия“, допълни тя.

По време на разговорите кметът на Пловдив акцентира, че през следващата седмица му предстои да посети холандския град Леоварден, от където ще приеме домакинството за Европейска столица на културата през 2019 година.

„Пловдив е все по-търсен от градовете, които искат да кандидатстват за европейска столица на културата“, сподели Иван Тотев и обясни, че само преди два дни е бил на посещение в Македония, където това е била една от основните теми на разговорите. „В семейството на европейските културни столици Пловдив е добре познат“, уточни той.

Над 300 събития, подготвени от фондация Пловдив 2019 и още толкова, финансирани от Община Пловдив ще изпълнят културния календар на града догодина.

„Подготвяме много сериозни проекти, които ще бъдат истинска сензация и ще изненадат публиката. Очакваме рекорден брой туристи, които не само да посетят, но и да пренощуват в града за тази една година, привлечени от града и програмата, която ще се реализира“, акцентира още кметът.

Градът се радва на все по-голяма популярност сред големите инвеститори, които го избират, за да разширят своя бизнес. В резултат безработицата е под 3%, конкуренцията между компаниите става все по-голяма, населението расте, много хора избират да живеят тук, а строителството отбелязва възход, в IT индустрията има повече от 6 000 заети добри и висококвалифицирани специалисти. Градът е привлекателно място за хора от другите части на страната и чужбина. 80 000 са заетите в производството, посочи кметът част от статистиката за развитието на града.

„Пловдив вече не е място за евтина работна ръка, а конкуренцията между фирмите вече е свързана с наемането на хора специалисти, предлагайки им по-добри условия  - социални и финансови.

 „Всичко, което се случва в Пловдив, е доказателство, че това е добро място за култура, бизнес и напредък“, заключи кметът.

Н. Пр. Беа тен Тъшър обеща да посети Пловдив и следващата година, когато събитията за Европейска столица на културата ще привличат хора от цял свят.