Делото за срутилата се сграда на "Алабин", която причини смъртта на две млади момичета – 24-годишната Петрина Христова и 26-годишната Деница Ченишева стана нарицателно за бавната и тромава съдебна система в България.

Случай, който вероятно повечето хора помнят много бегло заради дългият периот от време. Почти 13 години след смъртта на Петрина и Деница обаче семействата им помнят случая, а и не само. Близките им тайно се надяват да има справедливост и за случилото се да бъде понесена вина.


Връщаме се назад до 19 септември 2006 година. Двете млади момичета пътували в автомобил по улица "Алабин". В същия момент южната фасада на сградата пада върху колата, затиска ги и довежда до фатален край. Започна дълго и бавно разследване. През годините по делото се сменяха прокурори, които срещаха затруднения с внасянето на материалите в съда. Имаше и опити разследването да бъде приключено.

През 2010 г. бе прекратено с мотива, че няма престъпление и не могат да се посочат виновни. Това решение бе отменено от Софийския градски съд, но прокуратурата обжалва пред втората инстанция. В определението си апелативните съдии остро разкритикуваха работата на разследващите заради това, че три години са бездействали и на се взели под внимание важни показания. До старт на делото се стигна повече от 10 години след инцидента през 2016 година.


Пред съда изправени бяха собственикът на сградата Георги Кирчев, който е управител на фирма "Хрисома", инженер Петър Петров, който контролирал ремонта на сградата и Николай Симеонов - управител на "А3-Архитектура и изпълнение", извършила инвестиционен контрол. Делото протичаше задочно и срещу строителя Манчо Антонов, който е собственик на фирмата за ремонти ЕТ "Медия Манчо". Той от години е в чужбина и не беше открит за началото на процеса. Обвинението срещу четиримата е за причиняване на смърт по непредпазливост.

Едно от най-важните неща, които имаше прокуратурата по време на разследването бяха свиделските показания на работника Николай Александров. Той твърдеше, че на фаталния 19 септември 2006 година собственикът на сградата Кирчев им нардил да срежат носещите релси на постройката. По думите на Александров въпреки че предупредили Кирчев, че това е опасно работниците изпълнили заповедта. Няколко часа по-късно строителите чули, че сградата скърца и избягали. След това постройката рухнала.

Стана ясно и че показанията на Александров, които се приемаха за ключови не са появили по делото по заслуга на прокуратурата. Работникът бил открит от майките на двете загинали момичета около година след инцидента.

След започването на делото обаче показанията на Александров претърпяха обрат. Пред съда той се отрече от тях и заяви, че по време на разследването е бил заплашван и са му предлагани пари, за да разкаже заявеното пред разследващите.

Повече от 12 години след инцидента, отнел живота на Петрина и Деница, съдът реши – няма виновни за смъртта им. Отхвърлени бяха и гражданските искове от близките на загиналите момичета за общо 750 хил. Лева.

След оправдателната присъда наблюдаващия делото прокурор Милко Момчев направи изказване, което предизвика сигнал до Софийска градска прокуратура и Софийска апелативна прокуратура от страна на адвокат Ина Лулчева – защитник на подсъдимия Георги Кирчев.

"Основният и един от малко очевидци Николай Александров на съдебното следствие промени показанията си. Той твърдеше, че лично Георги Кирчев е нареждал да се режат колони от сградата , което е довело да събарянето и, а след това заяви, че това не е вярно", коментира след произнасянето на съда Момчев пред медиите.

От своя страна адвокат Лулчева изпрати сигнал до СГП, САП и Висшия съдебен съвет. В него тя подчертава, че наблюдаващия прокурор опитва да направи внушение в обществото и поиска той Момчев да бъде глобен и отстранен.

След проверка прокуратурата отказа и заяви, че няма основание за наказание на държавния обвинител. Интересен факт е обаче, че първоначалните твърдения на Александров дори не са включени в обвинителния акт от Момчев. Те не бяха отразени и в повдигнатите обвинения срещу четиримата подсъдими. Въпреки това по думите му стана ясно, че той смята че до решението на първоинстанционния съд се е стигнало именно заради промяната на показанията на Александров.

След оправдаделните присъди Момчев беше категоричен, че ще обжалва решението на съда. Така и стана, а само преди дни се проведе и първото заседание по делото на втора инстанция. Така почти 13 години след смъртта на Петрина и Деница семействата им все още се надяват на справедливост, а дали някои ще понесе вина за случилото се предстои да се разбере.