Нямаме никаква организация за протест. Вчера разговарях с представители на Лекарския съюз, но никой не си е мръднал пръста. Оказва се , че дори Първа и Втора градска болници не са членове на Асоциацията на общинските болници. Съмнявам се, че някой освен мен би излязъл днес на протест". Това заяви д-р Цветан Деведжиев от МБАЛ "Свети Мина". 

Днес е обявен национален протест във всички общински болници в страната. Очаква се днес по обяд общинските болници да излязат на протест. Според лечебните заведения работата им е застрашена от фалит и затова по обяд медиците ще напуснат работните си места и ще излязат пред болниците, за да поискат адекватни мерки за спасяването им.

Протестът е под мотото „Спрете унищожаването на общинското здравеопазване!“.

Днес от Здравното министерство обявиха, че ще бъдат отпуснати 28,5 млн. лв.  на общинските болници в труднодостъпни или отдалечени райони на страната. Парите ще отидат за спешна медицинска помощ и дейности, които не са включени в задължителното здравно осигуряване.

Броят на субсидираните лечебни заведения се очаква да надхвърли сто, т.е. над 83% от всички общински лечебни заведения на територията на страната.

Недоволството е подкрепено и от Българския лекарски съюз.

"Води се последователна политика за унищожаването на тези болници. За съжаление това ще е истински геноцид към по-бедната част от населението. Ако не се предприемат действия по смяна на статута на тези лечебни заведения, всички ще бъдат затворени и много хора ще останат без досътп до лекарска помощ" коментира д-р Стоилов от Първа градска болница. 

Миналата година Общинският съвет на Пловдив гласува сливането на двете общински болници МБАЛ "Св. Мина" с МБАЛ "Св. Пантелеймон", но на практика процедурата по действителното сливане на болничните заведения дори не е започнало. Те продължават да трупат дългове.