Травматолозите по принцип делят пациентите си в две категории - зимни и черешови. В поледица и при бране на череши най-често се чупят крайници. Напоследък обаче са на път да въведат и трета категория - чисто пловдивска. Градски транспорт. Няма седмица, в която поне един пътник да не е пострадал при внезапно спиране.

Няколко са основните фактори, които застрашават сигурността на всеки, решил да отиде от точка А до точка Б с обществен транспорт- натовареният трафик и шофьори - тарикати, които засичат автобусите, релефът на новите автобуси, който затруднява по-трудно подвижните и възрастни хора и увеличава височината, от която може да се падне, липсата на лента за обществен транспорт по улиците и булевардите.

Зачестилите травми не са само на пътници, често жертви стават и кондукторите. Тази професия е последен пристан за доста хора в предпенсионна или малко след пенсионна възраст, те също попадат в категорията на по-уязвимите. Затова през есента всички кондуктори в транспортните фирми са подписали декларация, че няма...да падат. Били са инструктирани да се държат, макар че по същия начин човек може да обещае да не му пада саксия на главата, да не попадне в дупка на тротоара и т.н. При злополука тази декларация едва ли може да спаси фирмата от съдебна отговорност за трудова злополука. А що се отнася до пътниците, наличието на билет или карта за пътуване автоматично ги прави застраховани за злополука, така че могат да си търсят правата. 

Впрочем преди година и нещо, когато предстоеше стартът на Транспортния проект, професията на кондуктора в обществения транспорт трябваше да отиде в миналото. Април 2016 мина и замина, но те си стоят поради простата причина, че или в автобусите няма устройства, или те не работят. Немалко автобусни линии пътуват и без тях, което натоварва шофьорите с още едно задължение по време на движение, а това пък е една от предпоставките за острия дефицит от млади кадри. Преди дни шофьор по линия 6 получи инфаркт по време на работа, инцидентът е един от многото, свързани с обществения транспорт в Пловдив.