Пловдивчани, живеещи в карето между бул. "Шести септември", ул. "Ламартин" и "Весела", входираха подписка в Община Пловдив за изграждането на паркинг за автомобилите им, като се обявиха против застрояване на парцел в блоковото пространство на домовете им.

Преди няколко седмици TrafficNews.bg разказа за тяхното огорчение по отношение на липсата на каквито и да е действия по ремонт в пространството, което те наричат "лунно-пустинен пейзаж и сметище за отпадъци". Въпреки че то попада в карето по 22-милионния проект по "Региони в растеж", зоната всъщност няма да бъде ремонтирана с европейски пари. 

Теренът е общинска земя. Хората са силно обезпокоени, че според техни източници въпреки че им е обещаван паркинг, то в нов градоустройствен план е заложен строеж на жилищна сграда. Според тях предстои договорка за неговата продажба и реализиране на "небостъргач". На коренно различно мнение е кметът на район "Централен" Георги Стаменов, който бе категоричен пред репортер на TrafficNews.bg, че там няма да бъде и няма начин да се извършва строителство на сграда. Към този момент вече текат огледи на терена, за да бъде извършена оценка за финансовите параметри по реализиране на паркинг. 

„По никакъв начин там не може да бъде построена сграда. Парцелът от 14 000 кв.м обхваща голяма част от зоната, в това число съществуващите жилищни сгради и уличната инфраструктура. Статутът на земята е за комплексно жилищно застрояване, а отделно УПИ там, което да се продаде или застрои няма. За мен това са политически манипулации, с които се използват страховете на хората, за да може определени кръгове да извлекат дивиденти. Там ще има паркинг. В момента теренът се обхожда и се очаква другата седмица да се даде пълна количествено-стойностна сметка, колко би струвало изграждането на паркинга, който е отреден за въпросното място. След това ще го предадем на Голяма община и ще видим по какъв начин ще се финансира, както и кой ще бъде възложител на поръчката”, обясни Стаменов. 

Днес все пак хората са входирали жалба до кмета Иван Тотев, придружена от подписка, в която по техните думи са се подписали над 1400 живущи. Те изразиха надежда, че документът ще изиграе нужната роля за париране на евентуални опити за продажба на терена и строителство, както и че ще форсира процеса по изграждане на паркинг.