Около 50 % от бездомните лица в града отказват да бъдат настанени в социална институция в студените дни. Това каза Георги Титюков, заместник-кмет „Младежки дейности, спорт и социална политика” в Община Пловдив.

Той посочи, че броят на бездомните лица в града варира около 100 души, като някои от тях са от Пловдив, а други са приходящи от по-малки населени места.

„Община Пловдив разполага с Приют за бездомни лица и с Център за временно настаняване, като в студените зимни месеци допълнително ги финансираме, за да могат да разширят капацитета си  и всеки, който желае, да бъде настанен и да се възползва от тази услуга. За бездомните лица, които категорично отказват да бъдат настанени в Приюта или в Центъра за временно настаняване, а след това евентуално и в подходяща за тях социална услуга, сме закупили топли якета, ушанки и обувки. Ние не можем да задържим никой против волята му, затова поне му предоставяме топла екипировка“, каза Титюков, цитиран от радио Фокус.

Заместник-кметът на Пловдив посочи, че отделно от това, Община Пловдив изпълнява и проект „Осигуряване на топъл обяд“ по Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица 2014-2020.

Всеки работен ден 2060 души получават топъл обяд, който включва супа, основно ястие с месо и 4 филии хляб. „В този проект има включени и хора, които наистина са бездомни и водят скитнически начин на живот“, каза Титюков.